Hírek

2015.11.09. 17:11

Süllő és ponty kerül a Balatonba

Most zajlik az őszi haltelepítés a Balatonnál: a horgászok által kedvelt fajokat engednek a vízbe. A zalai partszakaszon süllő most nem, ponty viszont hamarosan kerül a tóba.

Keszey Ágnes

Tavasszal csuka, compó és harcsa, nyáron menyhal, ősszel nagyrészt ponty és süllő, kisebb mennyiségben széles kárász kerül a tóba. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közlése szerint idén háromszázezer kilogramm ponty telepítését tervezték, ennek több mint felét, valamivel több mint 175 ezer kilót már teljesítettek. Vízállástól függően a tó körül 20 – 25 helyszínen engednek a vízbe a halakat, hogy pótolják a horgászok által kifogottakat, hiszen a természetes szaporulat nem elegendő az ívóhelyek száma és a kevés táplálék miatt. Az irmapusztai tógazdaságban nevelt két – és háromnyaras pontyok jobbára a tó ehhez közelebb eső részébe kerültek. Keszthely térségébe majd a buzsáki tógazdaságból engednek halakat, ennek lehalászását november végén kezdik meg. Az őszi telepítésekkor, egynyaras süllőből az idénre tervezett hatezer kilogrammnyi mennyiségből már több mint 5300 kilónyi került a tóba, főként a nyugati medencében.

A halgazdálkodási cég által telepített fajok a horgászok kedvelt fajai közé tartoznak.

– A legtöbbet pontyból fognak, aztán süllőből, ezeket követi a csuka, amit tavasszal teszünk ki és a keszeg, de azt nem telepítjük, mert fenntartja az állományát a szaporulatból. A többi fajt a kínálatot szélesíti – mondta el érdeklődésünkre Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Halcsúszdán engedik a tóba a telepítéskor a halakat, melyeket a halászat megszüntetésével már csak a horgászok foghatnak ki Fotó: Nagy Gábor

Jelenleg süllőszezon van – e faj közel 70 százalékát ősszel fogják ki. A süllőt főleg nyílt vízről, csónakból horgásszák, csalihalas módszerrel, de sokan a mólókon, kikötőkben is várják a kapást. A telepítések miatt a partról sokan fognak pontyot is.

Ebben az időszakban egy tilalom is aktuális: országos szabályozás szerint november 1 -től március 15 – i tilos a halkereső eszközök használata, védve a vermelő halakat.

– A télre készülve a halak nagy csapatokban képesek összeverődni. A horgászok, akik nem becsületes módszerrel szeretnék a halakat megfogni, a szonárok, halradarok segítségével könnyebben megtalálják a vermelési helyeket és így tudnak nagyobb fogást elérni. Néhány szabálytalankodó miatt jár rosszul a többi, becsületes horgász – közölte Nagy Gábor.

A Balatonon már második éve nincs halászat, a halakat csak horgászok foghatják ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!