Hírek

2017.03.29. 11:04

Fejben már el is költötték - Surdnak komoly pályázati tervei vannak

Surd – Több önkormányzati intézmény felújítására, s modernizálására nyújtott be pályázatot a dél-zalai település. Az orvosi rendelő épületének akadálymentesítésén túl, az óvodában, az idősek otthonában és a hivatalban is szükséges lenne a némi átalakítás.

Pásztor András

Kanász János, a kistelepülés polgármestere elmondta: a közelmúltban öt pályázatot is benyújtottak.

– Az egyik pályázat az orvosi rendelőt és védőnői szolgálatot magában foglaló épület akadálymentesítését célozza – említette a polgármester, aki jelezte: a családi házból átalakított intézmény legnagyobb hátránya, hogy meredek lépcső vezet a rendelőhöz és a védőnői szolgálathoz, ezért az idősek, illetve a kisgyermekes szülők nehezen tudják megközelíteni a bejáratot. A pályázat keretében az akadálymentesítés mellett, az épület külső hőszigetelését, illetve eszközbeszerzést valósítanánk meg, közel 51 millió forint értékben.

Az önkormányzat az idősek klubját is szeretné felújítani, ezért az igényelt 16 millió forintból kicserélnék a nyílászárókat, megoldanák a helyiségek parkettázását és a régi bútorokat is lecserélnék.

Az óvoda egyik csoportszobáját már felújította az önkormányzat, ám az épület egyéb részein is lenne mit rendbe tenni

– Az óvoda felújítása is régi vágya az önkormányzatnak, az épület egyik csoportszobáját ugyan nemrég sikerült kicsinosítani, ám a szigetelést, a gépészeti egységek modernizációját nem tudnánk önerőből megoldani – folytatta Kanász János, aki hozzátette: az épület alatt pince is található, ami esőzések idején rendszeresen beázik, így ezzel a problémával is kezdeni kell valamit a felújítás keretében. Közel 50 millió forintot igényeltünk a felújításhoz, ha megkapnánk, akkor valóban korszerű körülményeket biztosíthatnánk a gyerekek számára.

Mint az kiderült: az önkormányzat a hivatal épületén is szeretne átalakításokat végrehajtani, leginkább az épület külső hőszíigetelését szeretnék megoldani, illetve – az energiaracionalizálás jegyében – napelemeket telepítenének a tetőre. Ehhez 25 millió forintra pályáznak.

Kanász János polgármester (balról) és dr. Simon Attila háziorvos éppen a rendelőhöz vezető meredek lépcsőn beszélget

– A külterületi hegyi utak allapotjavítását is szeretnénk megoldani, mintegy három kilométeres szakaszon – jelezte Kanász János, aki hozzátette: az utak mészkő zuzalékkal történő borítása mellett, egy erő- és munkagép beszerzését is tartalmazza a 82.5 millió forintos pályázat.

A polgármester azt reméli, hogy mindegyik pályázatuk pozitív elbírálásban részesül, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy más települések is komoly felújítási gondokkal küzdenek. Ezért – mint fogalmazott – nem lesz elkeseredve, ha egyik vagy másik pályázati igényüket hátrébb sorolják, a lényeg az, hogy valamikor megvalósuljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!