Hírek

2017.06.28. 15:05

Irigylésre méltó szakmák kánikulában

A nagy hőségben kevesen vannak, akik ne vágynának arra, hogy a munkaidejüket hűsítő környezetben, vízzel játszva és fagyit nyalakodva töltsék. Csokorba gyűjtöttük azokat a szakmákat, amelyeket a forróságban bizony sokan művelnénk. Vagy netán mégsem olyan frissítőek, habzsi-dőzsivel teliek a csobbanós és jeges mesterségek?

Keszey Ágnes

Jóképű, izmos fiúk feszülős pólóban, tapadó nadrágban hatalmas slagokkal játszanak egész nap, amelyekből szinte nonstop spriccel a hideg víz. A nagy melegben ez áldás, gondolhatná az ember, azonban az egyik nagykanizsai autómosóban dolgozó fiatalember, Gazdag Attila hamar tisztázza a téves képet.

– Rólam ugyanúgy csorog a víz, ám veríték formájában, mint a kocsikról, amiket tisztítunk – nevetett Attila, miközben már majdnem lejárt egy átlagos vendégforgalmú „nyolcórája" a mosóban. – Ha laza a nap, akkor százötven autót kell csak tisztítanunk. Zárt ruházatban, erőt és állóképességeket igénylő feladatot végzünk, ami erőt próbálóbb, mint egy spártai edzés. Ráadásul fémdobozban vagyunk, ami alá beszorul a meleg., sőt a levegő páratartalma is közel 90 százalékos. Az autók klímája is nehezíti a dolgunkat: az utasokra ugyan hideget fúj, felénk, kifelé, viszont forróságot – summázta Gazdag Attila, aki elárulta: ha felfrissülésre vágyik két autó tisztítása közt, akkor kimegy a napra, mi több, a tűző napfényre. Ez szerinte sokkal jobb megoldás, mintha lelocsolná magát. Mert a „fojtó" munkaplaccon, megrekedt, meleg levegőben nincs az a hideg víz, ami üdítően hatna.

Gazdag Attila és Harcz Endre kőkemény fizikai munkát végez az autómosóban. Azért a rosszcsont srácok néha, a nagy melegben, az autókon túl egymást is lespriccelik hideg vízzel Fotó: Szabó Zsófia

Nem csak az autómosóban „nyalt vissza a fagyi", már ami a kánikulában frissítő munkakörök tárházát illeti. Hanem a kiskanizsai fagyizóban is, ahol Horváth „Mákos" Ferenc évtizedek óta tölti a szezonban mindennapjait. Képzelhetik: puncs, csoki, vanília, citrom, levendula, málna ízű (és még sorolhatnánk) hideg nyalánkságok társaságában. Szó, mi szó, a tomboló hőségben sokan töltenénk egész nap fagyikavalkád mellett a munkaidőt...

– Az édességek valóban hidegek, ám a gépek, melyekben főzzük őket, meleget ontanak magunkból – kalauzolt körbe „szentélyében" „Mákos" Feri.

„Mákos" Feri már évtizedek óta, csemetéje, ifjabb Horváth Ferenc pedig néhány esztendeje jeges nyalánkságok, szomjat oltó gyümölcsök mellett vészeli át a nyarat Fotó: Szakony Attila

–Régen volt rá példa, hogy ötven Celsius fok is volt olykor a fagyikészítő-helyiségben, viszont egy ideje már klimatizált a „műhely". Azonban tévedés azt hinni, hogy a kóstolgatásból áll a munkaidőnk. – mosolygott a fagyizótulajdonos.

– Fizikai munka a fagyi készítése, ám a lányok a pultnál, még nehezebb helyzetben vannak. Őket közvetlenül éri a kinti meleg – mondta Mákos Feri, egyúttal megjegyezte: hiába van sok fagyi körülötte, olykor annyi a munka, hogy megállni sincs ideje arra, hogy elnyaljon egy gombócot, csak úgy, élvezetből...

Víz mellett lenni és nem belemenni olyan, mint amikor az éhes ember orra előtt kinyitják a hűtőt, de nem ehet – fogalmazta meg Rigó Gábor - Fotó: Keszey Ágnes

A természet közelségének élményét élhetik át a látogatók Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeum madárparkjában, ahol több tó is otthonul szolgál a szárnyasoknak. De vajon milyen víz mellett dolgozni a nyári hőségben?

- Nagyon nem jó, mert azért a víz csábítja az embert, a 30-40 fokban. Bár engem kevésbé, nyilván a madártóban nem igazán szeretnék fürdeni. A meleget én is napernyővel, a biztosított védőitallal bírom – de azért ha nagyon meleg van, legalább bokáig beleállok a tóba. Én nagyon sajnálom azokat az embereket, akik vízparton dolgoznak és nem tudnak fürdőzni: ez olyan, mint amikor az éhes ember előtt kinyitják a hűtőt és nem ehet– mesélte a madárpark vezetője, Rigó Gábor. A tavak tisztítása sem jelent felüdülést a hőségben, hiszen azt másfél havonta végzik, és ilyenkor teljesen leemelik a vizet, majd frissel töltik fel.

Nyár, napsütés, Balaton, strand- ez jellemzi Illés Zoltán mindennapjait. Ám nem pihenésképpen, hanem munka közben, ő ugyanis úszásoktató. Szerdán délelőtt találkoztunk a keszthelyi Városi strandon: akkor kis tanítványai már háromnegyed órája bent volt a vízben. Ki is szaladtak egy kis időre a partra melegedni a napsütésben.

Illés Zoltán úszásoktatónak nem a pihenést, hanem a munkát jelenti a strand - Fotó: Keszey Ágnes

- Ők a a melegebb medencevízhez vannak szokva. Itt ráadásul hullámzik a víz, fúj a szél, mások körülmények – utalt az uszoda és a természetes víz közötti különbségekre a Városüzemeltető kft. úszásoktatója. A Balaton egyébként ottjártunkor 23 fokos volt, ami Illés Zoltán elmondása szerint ideális. S bár vízközelben könnyebb elviselni a hőséget, munka közben azonban ez nem ugyanolyan, mintha csak strandolna, napozna, lubickolna az ember.

- A nyár munkával telik, legalábbis nagyon szeretném folytatni az úszást azokkal a gyerekekkel, akikkel év közben foglalkozom. A strandon lenni természetesen egészen más nekem, mint az itt pihenőknek. Én bent vagyok a gyerekekkel a vízben , figyelnem kell rájuk, plusz koncentrációt igényel. Viszont a meleg a koncentrációnak nagy ellensége. Vízimentőként már megtanultam, milyen reggeltől estig kint lenni a parton és végig figyelni. Ezért ez nekem nem okoz akkora gondot, ráadásul a gyerekek jó fejek és szót fogadnak. És ha vízben lehetek, akkor nekem már rendben van minden. Jó és kell is vízben és víz mellett lenni nagyon sokat nyáron- vallja.

A vízen hajózva inkább a szél ad felüdülést – mondta Pliha János - Fotó: Keszey Ágnes

Ringatózni a Balaton lágy hullámain, gyönyörködni a tájban és a tó vízén csillámló napsugárban egy sétahajózáson – sokak kedvelt nyári kikapcsolódása. A kormányállásban a hajóvezetőnek ez azonban munka.

- Elég kemény a nyár: nagyon süt a nap és nehéz elviselni a forróságot. Az emberek ilyenkor kicsit feszültebbek, hiába nyaralnak: elegük van a melegből– mondta a keszthelyi kikötőben a beszélgetésünkkor éppen néhány perce visszaért és nemsokára ismét útnak induló Helka nosztalgiahajó vezetője, Pliha János. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóján az utastérben van klímaberendezés, a hajóvezető pedig kinyitva mindkét oldali ajtót, a kereszthuzatot, a balatoni szelet hívja segítségül az enyhüléshez.

- Mi egész nyáron dolgozunk reggeltől-estig, de jól viseljük a meleget. A Balaton megnyugvást jelent és szerencsére itt Keszthelyen mindig van valamilyen szélmozgás, ez nekünk jó, mert könnyebb átvészelni a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!