Hírek

2016.09.15. 13:53

Szarvasbőgés idején - Ötvenkét zalai vadászterületről viszik az agancsokat a trófeabírálatra

Lassan vége a nyárnak, s a vadásztársaságok számára eljött a 2016/17-es vadászati év legizgalmasabb szezonja.

Hajdu Péter

Az elmúlt egy-két hétben megkezdődött a szarvasbőgés, a gímszarvas bikák párzási időszaka. Egyúttal ez a szarvasbika vadászatok legnagyobb lehetőségeket kínáló ideje. Ennek sikere vagy sikertelensége a társaságok vadászati évének anyagi hátterét is meghatározza. Ezekben a napokban már nagy a forgalom a Zala Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyi trófeabíráló helyén. A vadásztársaságoktól reggelente tucatjával hozzák az elejtett bikák trófeáit.

– Szeptember 10-től vált intenzívebbé a szarvasbőgés, és a vadászatokat néhány nappal követi a trófeabírálat. A mai az első erősebb napunk, ma például mintegy hatvan darab trófea várható. A megyében levő ötvenkét vadászterületről ide hozzák a bikák előkészített trófeáit. A bőgés java szeptember 10-25 között történik, a hónap végén már nagyjából látható, milyen eredményes lesz ez az időszak. A január végéig tartó szezonban mintegy 1400 gímszarvas bika lelövésére van lehetőségük a vadászoknak – mondta Lázár Attila vadászati és halászati szakügyintéző.

Nagypáli határában lőtték a kapitális bikát, aminek a trófeájáról Lázár Attila (balról) veszi  le az értékeléséhez szükséges méreteket, mellette Székely Róbert, az osztrák vendéget kísérő vadász Fotó: Katona Tibor

A bíráló helyiségben sorakozó, kifőzött trófeák között már akadt egy kapitálisnak nevezhető. A 12 kilogramm feletti fejdíszek egykori hordozói minősülnek Zalában kapitális bikának, ezt a Zalavölgye Vadásztársaságnál ejtettek el a napokban. A társaság egyik tagja, Székely Róbert volt a kísérő vadásza annak az osztrák bérvadásznak, aki a bikát Nagypáli határában lőtte.

– Egy vadföldre váltott ki az erdőből este fél nyolc körül, nagyon jó lővilágnál, egy tehén, egy ünő és egy szarvasborjú társaságában. Már ismertem ezt a bikát, láttam egyszer. Az osztrák vendég kimondottan egy nagy bikát akart lőni. Már előző este is kiültünk, akkor nem jött meg, aztán másnap sikerült terítékre hozni, úgyhogy nagyon elégedett volt az osztrák vendég. A mi árszabályzatunk szerint ezért a trófeáért mintegy 5 millió forintot fizetni – mondta Székely Róbert.

Érdeklődésünkre elmondta, a társaságnál huszonnyolc bika lelövését tervezik, aminek körülbelül a harmadánál tartanak.

– Idén nagyon jól indult a bőgés, már két nagy bikát sikerült elejteni, és több közepest. Vendégünk is van még. és ebben az időszakban másra nem is vadászunk, csak szarvasbikára. A vaddisznók lehet, hogy tudják is, most nem az ő bőrükre megy a járték, mert mindig látunk belőlük. Azon a területen, az Egervár és Zalaszentiván közötti erdőkben, ahol már korábban megfigyeltünk néhány kapitális bikát, nem vadásztunk. Kíméltük a területet, és rendszeresen etettünk, hogy a bőgésre megmaradjanak. Ez bevált, most egy nagyon jó szériát kaptunk el. Nagyon fontosak ezek a kapitális példányok, mert sok a vadkár is – mondta többek között Kovács Ferenc, a társaság hivatásos vadásza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!