Hírek

2017.08.04. 14:18

Szarvasveszély a sztrádán? Az illetékesek szerint a (vad)kerítés nem akadály

RIGYÁC A hét elején egy csaknem 200 kilós gímszarvassal ütközött egy Jeep típusú autó az M7-es autópályán, a 220-as kilométerszelvénynél.

Horváth B. Attila

A benne ülőknek szerencsére, nem esett nagyobb bajuk, köszönhetően a masszív autónak. De belegondolni is szörnyű, mi történt volna, ha egy kevésbé jól összerakott márka autójában utaznak. S ne menjünk el a kérdés mellett sem: mit keresett a szarvas a sztrádán?

Megkerestük az autópályákat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályát. Hamar megjött a válasz, melyben többek közt az áll: a gyorsforgalmú úthálózaton vadveszélyre figyelmeztető táblákat általánosan nem alkalmaznak, csak néhány helyen tábláztak ki egy-egy szakaszt a vadásztársaságok kérelmére és költségére. Az eddigi közútkezelői tapasztalatok alapján azonban ha van is kint  tábla, azt a járművezetők nem veszik figyelembe az autópályás sebességhatár miatt. A kihelyezett védőkerítések pedig alapesetben az autópályára történő illetéktelen bejutást hivatottak megakadályozni, csak másodsorban szolgálnak a vadak visszatartására. Ugyanis a 2 méter magas kerítést némely vadak átugorják, mások átmásznak rajta. Az is előfordul, hogy felelőtlen emberek a kerítést szándékosan megrongálják, mely szintén lehetőséget ad a vadbejutásra. Az illegális és vadbejutás előfordulásának csökkentése érdekében a biztonsági kerítések állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik a Magyar Közút munkatársai, járművel napi, gyalogosan fél éves rendszerességgel.

A fentiek miatt a járművezetők különösen az erdős, fával borított és vízfolyásos területek mellett haladó útpályák esetében számíthatnak vadak bejutására, ezért mindenkor ajánlatos ezt számításba véve a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel, óvatosan közlekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!