Hírek

2016.11.08. 16:50

Szatyorba rakták és a kerítésre akasztották a kutyakölyköket

Karmacs– Három kutyakölyköt hagytak a karmacsi Elizabeth menedéknél a napokban. A körülbelül öthetes állatokat bevásárló szatyorba rakva akasztották fel a kapujukra.

Arany Gábor

A történtekről Rápolthy Andrea, az állatmenhely vezetője számolt be.

– Nem tudjuk, meddig voltak ott, szerencsére még időben megtaláltuk őket, és azóta már nevet is kaptak: Léna, Lara és Lupin – idézte fel az esetet Rápolthy Andrea, a menhelyt működtető osztrák Tierhilfe für Ungarn nevű egyesület képviselője.  – Arra kérünk mindenkit, hogy ne így szabaduljon meg a felesleges kölyköktől. Nem győzzük elégszer mondani, hogy az ivartalanítás a megoldás és nem a feleslegesnek ítélt szaporulat elpusztítása vagy úgy megválni tőlük, ahogy ennek a három kutyának a gazdája tette – mondta.

Rápolthy Andrea arról a tapasztalatukról is beszámolt, hogy egyre több olyan kutyát találnak, illetve visznek be hozzájuk, amelyikben nincsen azonosító chip. Enélkül viszont esély sincs arra, hogy az állat visszakerüljön a gazdájához.

– A chipelés pár ezer forintos költsége nem tarthatja vissza a felelősen gondolkodó gazdát amellett, hogy erre a törvény is kötelezi – figyelmeztetett menhely vezetője, és arra is felhívta a figyelmet, hogy bizony sokszor elmarad a chip regisztrációja.

Lara és Lupin

Abban az esetben, ha ezt az állatorvos elmulasztja –  amire sajnos gyakran van példa –, akkor szintén használhatatlan a chip, mert nem lehet visszakeresni a tulajdonost. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy ellenőrizze a kutyája adatait a nyilvántartásban, amit egyszerűen megtehet az interneten a petvetdata.hu oldalon.

Léna Fotó: Tierhilfe für Ungarn

– Azzal is tisztában vagyunk, hogy sokak számára az a pár ezer forint is megfizethetetlen kiadás, de hadd emlékeztessünk arra, kutyát tartani nem kötelező. Ha valaki mégis arra szánja magát, hogy megszabaduljon négylábú társától, akkor kérjen segítséget civil szervezetektől, de nem úgy, hogy szatyorba rakja a kölyköket és szó nélkül otthagyja a kapuban – mondta.

Végezetül feltette a költői kérdéseket: minek kell tartani kutyát, ha mindig láncon van, ha nem jut neki elegendő étel, ha gazdája nem törődik vele? Ha valaki anyagi okok miatt nem képes a kutyatartás költségeit finanszírozni, akkor mondjon le inkább az állatról, javasolta Rápolthy Andrea.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!