Hírek

2016.12.05. 19:15

Száznegyven gyerekhang - A szentegyházi Fili december 18-án Egerszegre érkezik

Zalaegerszeg - A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület meghívására érkezik a megyeszékhelyre a ma már világhírű erdélyi gyerekkórus, amely a Fili becenevet viseli.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalai honvéd hagyományőrzők, mint arról lapunkban is beszámoltunk, nyáron Lengyelországban találkoztak a kivételes közösséget jelentő együttessel. A csoport már tavaly nyáron megfordult Zalában. S noha három éven belül nem szoktak ugyanarra a helyre visszamenni, hiszen számos meghívásnak tesznek eleget, december 18-án, szombaton mégis újra eljönnek Zalaegerszegre.

- A Mária Magdolna Plébániatemplomban lépnek fel este hét órakor, a koncert természetesen ingyenes, s mondhatom, hogy egészen biztosan nagy élmény lesz mindenkinek a 8 és 18 év közötti életkorú 140 gyerek éneke - mondta Tuboly Kálmán, a hagyományőrző honvédek vezetője. - A hangversenyen egyházi kórusművek és a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó művek hangzanak fel. A műsor végén majd csak a gyerekek kezében lévő mécsesek világítanak.

A fénykép nyáron készült Lengyelországban az erdélyi gyerekkórus és a zalai hagyományőrző honvédek csapatának közös programján Krakkóban
Fotó: zalai hagyományőrző honvédek

A koncertturnét az együttes és a mögötte lévő háttérsegítők finanszírozzák, a zalaegerszegiek pedig családoknál, illetve kollégiumban helyezik el. Az együttes tagjai a város vezetővel is találkoznak majd, s találkozhatnak velük a városlakók az adventi vásárban is. Kaposvárról érkeznek, Zalaegerszeg után pedig Vasvárra és Budapestre látogatnak, végül karácsonyra érnek haza.

Hol van az a haza?

Hogy el tudjuk helyezni, honnan is jönnek a gyerekek: a Gyermekfilharmónia Szentegyházán alakult, amely a Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötő út mentén, Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, lakosainak 95 százaléka székely-magyar. Hírnevét immáron harminchárom éve a Haáz Sándor zenetanár által megálmodott és létrehozott Fili is tovább öregbíti.

Nevüket 1983-ban kapták, de igazi születésnapjuk egy évvel korábbra tehető, amikor az 1982-es tanévzáró ünnepségre Haáz Sándor az iskolai kórusnak és hangszeres diákoknak betanított négy dalt, amelyet a kórus és a zenekar együtt adott elő. Ez a műsor nagy sikert aratott, és számos kedvező visszajelzést kaptak. Ezután nyilvánvaló volt a folytatás, írja az együttes történetének összefoglalója. A 140 fős együttest székelyruhás gyermekkórus és amatőr fúvós-, vonószenekar alkotja.

A kórus mellett működik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány, amely a gyermekek koncertjeinek megszervezését, utaztatását, ellátását, taníttatását, hangszerekkel való ellátását segíti.

- Természetesen tervezzük a viszontlátogatást, talán jövőre sikerül közös programot szerveznünk Erdélyben, hogy a zalai gyerekek is megérezzenek valamit abból a különleges közösségépítő munkából, ami a Filit jellemzi - zárta szavait Tuboly Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!