Hírek

2016.12.07. 15:31

Szemléletváltás: a Balaton érdekeit kell figyelembe venni

Keszthely – A Balaton önálló jogalanyi státuszának elismerését kezdeményezi a Balatoni Kör.

Keszey Ágnes

Közleményük szerint az a cél, hogy közjogilag is megerősítést kapjon egy fenntarthatóbb szemléletmód, mely alapján nem kezelhetjük a Balatont csak tulajdonként vagy dologként, mint használati tárgyat, hanem élő ökoszisztémaként kell tiszteletben tartanunk, saját törvényszerűségeit és szükségleteit jobban figyelembe véve. Az erről szóló sajtótájékoztatón részt vett Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, akinek javaslatára fordultak e kéréssel a kormányhoz és az alkotmánybírósághoz.

A kezdeményezésről szóló sajtótájékoztató napján, az első Téli szezonnyitó rendezvényen Balatonlellén Borkarácsonyfát is állított Balatoni Kör – kék kabátban Kardos Gábor Fotó: Balatoni Kör

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó kiemelte: a kezdeményezés fontos eleme, hogy megvédjük a Balatont az átalakuló világunkban egyre fenyegetőbb agresszióktól, mert ha jogi személy, akkor a személyekhez hasonlóan kiemelt védelmet kaphat. A Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor precedensként említette az új-zélandi Urewera nemzeti parkot, mely a nyugati jogrendben első eset volt egy ökoszisztéma elismerésére jogalanyként.

Hozzátette: a hazai jogalkotásban ezirányba tett lépés volt egy önálló Balaton-törvény megalkotása, de példaértékű lehet, ha ennél is kiemeltebb közjogi tiszteletet, figyelmet és védelmet kap a Balaton mint önálló jogalany.

–  Fő probléma, hogy azok között is, akik azt mondják, hogy szeretik a Balatont, legtöbben úgy értik, hogy szeretik saját céljaikra használni – fogalmazta meg érdeklődésünkre Kardos Gábor. Hogy a státusz szellemisége mit is jelenthet, példaként az ajándékozást említette: ne magunknak vegyünk ajándékot, hanem a Balatonnak.

Az élővilágra is figyelni kell. Egy Keszthelyen telelő kisfiú, Kovács Zorán Richárd is így tett a Balaton-parton
Fotó: Keszey Ágnes

–  Ez a tóról szóljon és ne a mi közvetlen céljainkról. Az más kérdés, hogy nekünk is sokkal jobb lesz. A Balaton bőven vissza fogja adni azt, amit így kap tőlünk, de ezt nem szabad haszonelvű szemléletben tennünk – elemezte. A szóvivő kifejtette: ökológiai szempontok elsődlegességét szeretnék elérni.

– Mi nem vagyunk versenyképesek a tengerparti tömegturizmussal. Ha Ibiza irányába akarjuk elmozdítani a rendszert, annak értelme sincs és a Balaton sem fogja bírni. Például hiába akarjuk, hogy jet-skizzenek a Balatonon, nem lesz olyan menő, mint a tengerparton, viszont elronthatjuk vele a Balatont és azt a fajta turizmust, amely miatt ide jöhetnének az emberek.

Azt kéne megérteni, hogy európai összehasonlításban is páratlan érték: nemzeti parkba jöhetnek üdülni, kikapcsolódni emberek. Sajnos a nyári tömegturizmusra nem ez jellemző, de nem is jó a Balatonnak – tette hozzá. A BK célja modellváltás is: minőségi turizmus megteremtése, mely kiegyensúlyozott: nem csak nyári, hanem őszi-tavaszi szezonra is kiterjesztve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!