Hírek

2017.06.23. 17:55

Lépések az izzó parázson - Szent Iván napját ünnepelték Zalában

HÉVÍZ , ZALAEGERSZEG Ma van Szent Iván napja, de több városban már az elmúlt napokban rendezvényeket tartottak, felelevenítve a jeles nap hagyományait.

Hajdu Péter

Hévízen, az egregyi múzeumnál zajlott programokról Hermann Katalin, a művelődési intézmény vezetője elmondta: a nemzetközi művésztelep alkotói közös képet festettek, volt bábszínházi előadás, sámán szertartás, parázson járás és jósda.

- Ha elhisszük, hogy mindennek oka van az életben, akkor annak is oka van, hogy melyik kártyát húzzuk. Már csak egy tolmács kell, aki összeolvassa a lapok jelentését - mondta Isóné Enikő jós.

A zenés varázslat után tűzszertartás és tűztánc segítette a Szent Iván-éji elmélyülést, sokan készültek a parázson járásra.

- Segíti magunk mögött hagyni azt, amit nem akarunk átvinni a következő esztendőkre és megőrizni, amit szívesen átviszünk, hogy az életünk boldog legyen. Az emberek mezítelen talppal mennek át a 600-800 fokos parázsszőnyegen. Ha megvan bennünk az erő, az elszántság, az ok, a cél, amiért vállalják, akkor meg lehet csinálni. A hétköznapokban is így van: sokkal többre vagyunk képesek, mint gondolnánk - mondta Sólyomfi-Nagy Zoltán, a szertartás vezetője. A megfelelő felkészítés után egymás után sétáltak át fiatalok és felnőttek az izzó parázson.

- Elképesztő élmény túllépni az embernek a korlátain. Én rettegtem tőle, igazából miatta jöttem el - mutatott feleségére, Ágnesre Körtvélyes Ákos -, és meg kellett találnom azt, amiért magam is szívesen átmennék a parázson.

Zalaegerszegen, az Apáczaiban kézműves foglalkozások voltak, és sok játékkal ismertették meg a gyerekeket, így az óriásbuborék-fújással is, amit képünkön a hétéves Kövesdi Lacika gyakorol Fotó: Katona Tibor

Zalaegerszegen a 30 éve működő Apáczai Művelődési Központban van a legnagyobb hagyománya a Szent Iván napjához kötődő rendezvénysorozatnak.

- Minden évben igyekszünk egy kicsit megújítani a programot. Fontosnak tartottuk azt is, hogy Iván napjára virradóra szervezzük meg a vigasságokat, a valódi időpontjában. Elsősorban közösségi, családias jellegű rendezvény a miénk, amivel az a célunk, hogy összehozzuk, összetartsuk a kertvárosi közösséget, de természetesen mindenkit örömmel fogadunk - mondta kérdésünkre Dala Hajnalka, a művelődési központ közművelődési csoportvezetője.

Tegnap délutántól gyerekprogramokkal várták az érkezőket, hat órától pedig megkezdődtek a színpadi fellépések, zenei programok. Már előkészítve állt a máglya, amit a késő esti órákban gyújtottak meg, volt tűzugrás, fogadalmat tettek a párok, és egy régi hagyományt, az esti almasütést is felelevenítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!