Hírek

2016.12.18. 14:28

Szépséges eredmény

Bronzérmet szerzett az Asbóth iskolában végzett Beke Barbara az Euroskills versenyen szépségápoló kategóriában. A bajnokságon Európa legjobb fiatal szakemberei mérték össze tudásukat.

Keszey Ágnes

Göteborgban rendezték meg a versenyt, melyen hazánkból 14 szakma ifjú szakemberei vettek részt. A szépségápoló szakterületet a keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium, Szakközépiskola képviselte. Itt végzett kozmetikusként Beke Barbara, itt készítették fel a versenyre, s biztosították a szükséges eszközöket, anyagokat, szakmai együttműködők bevonásával. Az iskola nem csak versenyzőket indít évek óta, de a szakmai oktató munkája elismeréseként a verseny előkészítésében is részt vesz.

– Ebben a szakmában nem volt még dobogós eredménye Magyarországnak. Kiválósági díjat azonban már kapott egy régebbi tanítványunk. Ez a mostani a legmagasabb magyar siker szépségápolásban. Annak pedig különösen örülünk, hogy egy olyan szakember érte ezt el, aki asbóthos volt – mondta büszkén Csótár András keszthelyi igazgató.

A dobogóra állhatott a Keszthelyen végzett, Zalakaroson dolgozó Beke Barbara (jobbra)

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma vezetője hozzátette: Barbara Magyarország és az intézmény legszebb és legfényesebb eredményét hozta, hiszen Európa harmadik legjobb szakemberének lenni kitűnő eredmény.

Az EuroSkills versenybe való bekapcsolódás az iskola gyakorlati oktatásvezetője, Linhart Rita révén jött létre jónéhány éve. A pedagógus, kozmetikus oktató a verseny szakértőjeként is dolgozik. Mint elmondta: a szépségápoló szakterület voltaképpen több szakmát ölel fel. Az EuroSkills versenyre magas szakmai tudás és nyelvtudás birtokában válogató és országos döntő után lehet bejutni. Mivel az iskola már több éve részt vesz a nemzetközi versenyeken így az azokon szerzett tapasztalatok is hozzájárultak a sikerhez.

– A versenyen koncentrálódik az a legmagasabb szakmai elit, akik a legmagasabb színvonalon mutatják meg, hogy mi az, amire szüksége van Európának és a világnak. A versenyfeladatok egy része kozmetikai tevékenység. Voltak testápoló és testkezelő feladatok – ezek elsősorban gyógy-sport és különböző spa masszázsokból állnak. Most volt tisztító kezelés: egy arc tisztítása és helyrehozása, nyirokmasszázzsal kiegészítve. Vannak olyan feladatok, amelyek a kozmetológia területét érintik: olyan modern hatóanyag bejuttató módszerek, mint a mezopen, ahol mélyre juttatjuk a hatóanyagot: ezekre nagyon fel el készülni nem mindegy, milyen hatóanyaggal, eszközzel, módszerrel végezzük. Volt dekorkozmetika: skandináv jeges témát kellett megjeleníteni sminkben és ehhez passzoló körömdíszítést. Volt egy körömápoló modul, ami a kéz-és lábápolást és a körömdíszítést öleli fel – tudtuk meg Linhart Ritától.

Tanár és tanítványa: Linhart Rita és Beke Barbara

A három napos versenyen hat modul kilenc feladatát teljesítették az ifjú szakemberek. Ez fizikai megterhelést is jelent, nem beszélve a verseny izgalmáról. Beke Barbarát meglepte az eredmény, bár részt vett már több versenyen, korábban például sminkversenyeken. Az EuroSkillsen ötödik-hatodik helyezést saccolt magának.

-Kedvenc feladatom a sminkelés és a körömdíszítés volt. A sminkelést nagyon szeretem: a Jégkirálynő volt a téma. A legnagyobb kihívás egy arckezeléses feladat volt, melyben 45 perces nyirokmasszázst kellett csinálni arcon. Ez a módszer nehéz és nagyon kitartónak kell lenni, hogy ezt végigcsinálja az ember, nekem ez volt a legnehezebb - idézte fel Beke Barbara, aki két és fél éve végzett az iskolában.

Beke Barbara, Csótár András, Linhart Rita, Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója és Bangó-Rodek Viktória a Zala Megyei Kereskedelmi-és Iparkamara szakképzési csoportvezetője

A versenyt több hónapos komoly felkészülés előzte meg, így munkahelyén, egy zalakarosi hotelben az elmúlt időszakban kevés munkát tudott vállalni. Ide egyébként egy korábbi világversenyen való részvétele alapján hívták dolgozni. Az EuroSkills harmadik helyezése is sokat jelent pályafutása során.

- Nagyon sok mindent tanultam a felkészülés alatt, amiért mások rengeteg pénzt fizetnek-mindez nekem adott volt. Nagyon sokat nyertem ezzel a versennyel – hangsúlyozta a bronzérmes fiatal szakember.

A WorldSkills és EuroSkills versenyeken évek óta részt vesz hazánk. A kormánnyal kötött megállapodás szerint a versennyel kapcsolatos hazai feladatokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi. A Szakmák Európa Bajnokságán 28 ország közel 500 fiatalja 35 szakmában versengett. Hazánkat 14 szakmában 16 fiatal képviselte. A magyar csapat 2 ezüst, 4 bronz és 3 kiválósági érmet nyert. 2018-ban hazánk rendezi az EuroSkills-t, a szépségápolás szakmai hátterét a ZSZC Asbóth iskolája biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!