Hírek

2017.05.22. 17:25

Nem szerencse, átverés: a telefonos csalók rendszeresen próbálkoznak

Régi a trükk, de működik. Fél év alatt csaknem 100 büntetőeljárás indult.

Arany Gábor

Amíg vannak hiszékeny emberek, a csalók is megélnek. Szerencsére nem mindenkit lehet átverni, erre kaptunk példát olvasónktól.

„Szombaton többször is felhívtak telefonon, hogy nyereményjátékon vettem részt, ki is sorsoltak, a nyereményem pedig 175 ezer forint”, kezdte beszámolóját olvasónk. „Mindezt egy magát Németh Zoltánnak nevező férfi közölte, aki állította, a Telekomtól telefonál. Szerencseszombat van, az ön telefonszámát sorsolták ki, és nyert, mondta. Persze ez csak úgy járt volna, ha elmegyek a közeli bankautomatához és várom a többi utasítást, s majd készpénzben megkapom ott helyben az összeget. Háromszor ismétlődött meg a telefonhívás, 30 percenként hívott, hogy ott vagyok-e már a bankautomata előtt.”

- Közben hívtam a Telekom ügyfélszolgálatát, érdeklődtem, létezik-e ilyen játék. Ott közölték, nincs ilyen náluk, és hogy ez átverés, amit én is gondoltam az első perctől fogva. A harmadik telefonáláskor már erélyesebben kérdezték, ott vagyok-e az automatánál, mert nem érnek rá várni, ugyanis sok nyertest kell értesíteniük. Ekkor elárultam, hogy felhívtam a Telekomot és értesítem a rendőrséget is. Abban a pillanatban megszakították a hívást."

Olvasónak azt írta, azért osztotta meg velünk a történetét, hogy a csalók ne szedhessenek rá senkit.

Hasonló esetről számos alkalommal beszámoltunk már, de úgy tűnik, nem elégszer, mert akkor a csalók nem próbálkoznának. Leggyakrabban a találomra felhívott személlyel közlik, hogy telefontársaság vagy éppen bank nyereményjátékán sorsolták ki a számát. Fortuna kegyeltje pénzhez, értékes telefonhoz vagy gépkocsihoz juthat, ha aktiválja a nyereményét. Ehhez a csaló által diktált kódsort kell a telefonba vagy valamelyik bankautomatába bepötyögni, s ezzel pénzt feltölteni a megadott telefonszámra. Már az is szinte hihetetlen, hogy az átvertek meg se próbálták leellenőrizni, létezik-e a nyereményjáték, pedig ez nem bonyolult. Akadt olyan, aki a mesének bedőlve a "nyereményét" meghaladó összeget töltött fel a megadott telefonszámra abban a hitben, hogy majd busásan megfejelve kapja vissza a pénzét. Előfordult, hogy a kiszemelt nyertesnek túl bonyolult volt a csaló által diktált művelet, ezért házastársát hívta segítségül, és közösen szabadították meg a családi kasszát egy tetemes összegtől.

Érdeklődésünkre a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Sznopek Veronika elmondta, hetente több károsult tesz feljelentést a rendőrségen telefonos átverés miatt. A megyei főügyészség adatai szerint az elmúlt fél évben megközelítette a százat azoknak a száma, akinek az ügyében büntetőeljárás indult. Ennél több azonban a károsult, mert az 50 ezer forintnál kisebb összegű átverés szabálysértésnek minősül. Sokan pedig nem tesznek feljelentést a néhány tízezer forintos veszteségük miatt. Azok számát sejteni sem lehet, de remélhetőleg növekszik, akik nem dőltek be a csalóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!