Hírek

2014.01.06. 17:35

Szilveszteri áldozatok

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - Hiába a figyelmeztetés, a gazdák egy része nem fogadja meg az intelmeket.

Horváth-Balogh Attila

Így aztán évről évre sok-sok, a tűzijátékok hangjától megrémült kutya rohan világgá szilveszter éjszakáján. Persze, az is tagadhatatlan, hogy vannak rafinált gazdák és dörzsölt kutyusok is.

Zalaegerszegen sem győzik befogni az elkóborolt ebeket, tudtuk meg a Bogáncs Állatotthon telephelyvezetőjétől, Vajda-Kovács Krisztinától.

-Tele van chipes kutyákkal a város mondta el a szakember. - Azt nem állítom, hogy a korábbi évekhez képest drasztikusan nőtt az elvándorolt kutyák száma, de annyi bizonyos, a figyelmeztetések ellenére sem csökkent. Az emberek egyszerűen képtelenek arra, hogy szilveszterkor elzárják éjszakára a kutyáikat, vagy megelőzzék a megszökésüket, hiába a figyelmeztetés...

-Volt olyan megkeresésünk, amikor a gazda azt mondta, hogy elmentek az esti misére és mire hazaértek, a kutyának csak a hűlt helyét találták.

Vajda-Kovács Krisztina a zalaegerszegi menhelyen összegyűlt négylábúakkal. A gazdáknak sietniük kellene kedvenceikért Fotó: Pezzetta Umberto

A szakember elmondta, szilveszter óta naponta jönnek hozzájuk újabb és újabb bejelentések az utcán kóválygó kutyákról, változó megoszlásban, van, hogy napi 1-2, de volt példa féltucatra is. Azt is elárulta, sajnos, sok gazdában fel sem vetődik, hogy az állatotthonban érdeklődjön kedvence után, vagy esetleg szóljon az illetékes állatorvosnak, pedig ez kézenfekvő lenne. (És persze, néha a plakátolás is segít.)

-Most telt házzal működünk, 170 kutyánk van és várhatóan még a következő napokban, egy-két hétben is számítanunk kell újabb bejelentésekre - folytatta. -Az újonnan érkezőket már csak a gyepmesteri telepen tudjuk elhelyezni és ha majd az is feltöltődik, elkezdünk gondolkodni, hova is tegyük majd a többieket...

- Mint mindig, most is sok kutya elveszett a mi városunkban is - ezt már Varga Károlyné, a nagykanizsai állatmenhelyt működtető Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke mondta lapunknak. -És sajnos, mindig másikakat keresnek, mint amiket mi megtalálunk - de ez persze, inkább a tréfa része a dolognak. Tizenkettő eltűnt kutyáról kaptunk bejelentést eddig, de ennek még bizonyosan koránt sincs vége, mert a tapasztaltabbja vár pár napot, hátha hazatalál a négylábú kedvenc. Olyan is akad szép számmal, aki azért hív, mert talált kutyát, mi rögzítjük az adatokat és megpróbáljuk összehangolni a keresletet a kínálattal. Szerencsére, a chiprendszer segítségével a 6 behozott kutyából 4-et sikerült hazajuttatnunk, (a közvetítésünkkel pedig ennél is többet) kettő még vár a gazdájára.

Varga Károlyné, a nagykanizsai állatmenhelyt működtető szervezet elnöke egy „szilveszteri menekült” kutyussal a karanténban Fotó: Szakony Attila

S hogy hozzá lehet-e szoktatni az ebeket az ijesztő szilveszteri zajokhoz? Egyes nézetek szerint igen, például ha két könyvet csapunk össze, vagy esetleg riasztópisztolyt sütünk el mellettük. Varga Károlyné azonban úgy véli, hogy ez a módszer nem mindig célravezető.

-Ha abból indulunk ki, hogy az ember pánikhelyzetben sok mindenre képes, akkor nem nehéz belátni, hogy ezzel a kutyák is pont ugyanígy vannak. Ezért én azt gondolom, hogy a kutyákat ezekre a szituációkra nem lehet felkészíteni, ezek inkább a gazdáktól igényelnek felkészülést - mondta. -Hozzáteszem, vannak persze dörzsölt ebek is, akiknek aztán mindegy, mit csinálnak velük, hiába a szoros nyakörv, a rövid póráz, vagy akár az elzárás. Velük nem lehet mit kezdeni. És vannak olyan gazdák is, akik a szilveszter éjszaka ürügyén úgy igyekeznek megszabadulni fölöslegessé vált állatuktól, hogy a legnagyobb hangzavarban szélnek eresztik őket.

Varga Károlyné arra figyelmeztet: akinek eltűnt a kedvence, az minél hamarabb próbálja megkeresni például az állatmenhelyen is, mert egy jogszabály szerint a talált kutya két hét múlva akár el is altatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!