Hírek

2017.01.31. 08:01

Szintén elkerülő utat szeretnének

Zalabaksa – Továbbra sem tett le az elkerülő útról Zalabaksa önkormányzata, a lakosok akár demonstrációt is hajlandóak lennének szervezni a céljaik elérése érdekében.

Gyuricza Ferenc

Minderről Horváth Ottó polgármester beszélt lapunknak a település 2017-re vonatkozó fejlesztési terveinek ismertetésekor, ám a községben élő Szente Rudolf (képünkön) is úgy látja, hogy lassan elviselhetetlenné válik az élet a tranzitforgalom miatt. A lakosok azt nem tudják elfogadni, hogy miközben a 86-os út mellett gyakorlatilag minden település elkerülő utat kap, addig három zalai község – Kozmadombja, Kálócfa és Zalabaksa – kimarad a tehermentesítésből.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Továbbra sem tett le a község önkormányzata arról, hogy megépüljön a települést elkerülő út. Lassan már-már elviselhetetlenné válik az élet az óriási tranzit-forgalom miatt.

Minderről Horváth Ottó, a község polgármestere beszélt, amikor a 2017-es évre vonatkozó terveket vette számba. A mintegy hétszáz lakosú település önkormányzati vezetője azt mondja: olyan helyzet alakult ki mára, amit semmilyen észérvvel nem lehet megmagyarázni.

– Ahogy a község lakossága, úgy én magam sem értem, mi indokolja, hogy miközben a 86-os út melletti településeket sorra, egymás után tehermentesítik az elkerülő szakaszokkal, ez a három zalai falu, Kozmadombja, Kálócfa és Zalabaksa kimarad a sorból – magyarázza. – A tűrőképességünk határára jutottunk, egyre erősödnek az olyan hangok a községben, hogy tiltakozó akcióval kell kifejezni az elégedetlenségünket.

A polgármester szerint a szakmai szervetek már évekkel korábban alátámasztották az elkerülő szakaszok indokoltságát, ezért a politikai döntésre várnak. Azt is mondja Horváth Ottó, hogy mivel a 86-os főút esetében európai tranzitútvonalról van szó, ezért szerinte a beruházás költségeit is uniós forrásból kellene fedezni.

A község lakói is hasonló véleményt fogalmaznak meg. Szente Rudolf azt mondja, az egymást érő kamionok miatt a kerékpáros közlekedés életveszélyes, míg a gyalogosoknak gyakran hosszú perceket kell várniuk, amíg az út túloldalra át tudnak kelni.

– Van egy boltunk a faluban, azon az oldalon, ahol nincs végig járda – mutatja. – Aki hozzánk jön vásárolni, annak át kell jönnie az úttesten, aminek ekkora forgalom mellett hatalmas a veszélye, főleg a lassabban mozgó idősebb korúak számára.

Horváth Ottó úgy véli, eljött az ideje a cselekvésnek, s ebben a megye országgyűlési képviselőire is számítanak. A segítségüket és támogatásukat kérik. A községben most ez a prioritás, de azért vannak további fejlesztési terveik is. A temetők rendezését folytatják 2017-ben, és van egy beadott pályázatuk az orvosi rendelőjük tetőfelújítására. A mikrotérség további falvaival indulnak egy gépbeszerzési pályázaton is, és szeretnék kiadatni a falutörténeti monográfiát. A kézirat már összeállt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!