Hírek

2015.07.01. 06:59

Szív-katéterezés után szülinapi party! - Dávidka újabb történései

Nagykanizsa – „Kivesznek egy picit a szívizmomból a dokik. Megnézik, nincs-e fertőzés. Nem nagy ügy. De épp’ a szülinapomon? Inkább fociznék, és narancsos tortát ennék.”

Rajki Zsófia

A kanizsai szívátültetett fiúcskát, Salamon Dávidkát már nem kell bemutatni önöknek. Megismerhették és nyomon követhették, miként alakul a kisgyerek élete: hogyan harcol betegsége és az élet kemény arcul csapásai ellen siket édesanyjával közösen. Arról is hírt adtunk, kedves olvasóink miként segítettek rajtuk. A szeretet-és támogatás hullám továbbra sem torpant meg. Így lesz miről olvasniuk.

Kezdjük a pozitívumokkal. Dávidka jól van, olyan rosszcsont, mintha sosem esett volna át az életmentő műtéten.

- Képzeld, már csak kéthetente kell vizsgálatra járnom, Pestre. Annyira jók ezek az utak! Mert igazi rendőr bácsi visz minket! Igaz, fekete maszkot nem vesz fel, mint azok a kommandósok, akik fegyverekkel vártak a háznál múltkor – örömködött Dávidka.

A hírek hallatán felderültem. Hiszen könnyekből bőven elég volt a kicsinek és szeretteinek.

- Most csak azt nem tudom, kell-e maszkot meg kesztyűt hordanom, vagy sem. Mert egyik „prof”ezt mondja, a másik meg azt. Majd megbeszélem velük – konstatálta.

Az viszont nem ad fejtörésre okot Dávidkának és anyukájának, miből vegyenek ételt és gyógyszereket. Ezt a problémát (is) kedves olvasóink orvosolták.

Dávidka a főzésben is profi. Fotó: Gergely Szilárd

Voltak, akik különböző tárgyakkal segítettek, vagy pénzt utaltak a családnak. Van olyan neve elhallgatását kérő kanizsai anyuka, aki munkahelyén gyűjti egy kis dobozba az adományokat. A fiatal hölgy pár éve veszítette el tragikus körülmények közt leányát. Azonban, amikor tudomást szerzett Dávidka sorsáról, maga jelentkezett, segíteni szeretne a kisfiún.

Egy másik édesanya, aki levélben kereste meg a kis harcost, szintén elveszítette gyermekét, a híres, országosan ismert színészt. A fiatalember – csakúgy, mint Dávidka – súlyos szívbeteg volt. Rajta nem lehetett segíteni. Anyukája most könyvet ír róla és azokról a betegekről, akik minden pillanatban harcolnak az életet jelentő szívdobbanásaikért. A kötet majdani eladásából származó bevételből Dávidka gyógyulásához szeretne hozzájárulni.

Újabb, szürke BMW-s turné is készülőben van a kisfiúnak. Angyalosi Béla, egy kanizsai autószalon tulajdonosa és párja cikkeink nyomán keresett fel bennünket. Felajánlották, megkocsikáztatják Dávidkát.

Aki egyelőre, az erőnlétre gyúr. Segítségére van ebben egy gyógytornász hölgy.

- A néni nagyon aranyos – mesélte a kisfiú – de a gyakorlatok nehezek.

- Dávidka, ha rendőr akarsz lenni, kell a jó kondi. A popsidon nem ülhetsz egész nap – próbáltam rá hatni.

- Oké, de nyáron mindenki megy mindenhova, én mit csináljak itthon?! Tudod, nem csavaroghatok – szontyolodott el a kisgyerek.

- Mihez lenne kedved?

- Focizni. Annak örülök, amikor elhagyhatom a lakást, rúghatom a bőrt.

- Kivel szoktál játszani? – kérdeztem.

- A családdal, de egyszer úgy rúgnám a bőrt egy igazi focistával!

- Kivel? Híres labdarúgóval netán?

A választ ördögi mosoly előzte meg.

- Kicsit híressel. Aki jobb csapatban játszik és benne van az újságokban.

- Ezt szeretnéd a tizenkettedik szülinapodra?

- Jó lenne. Meg egy diétás narancstorta. De pont előtte nap megyek Pestre. Megint műtétem lesz. Katéterezik a szívemet. Két napig leszek a kórházban.

- Utána mit csinálsz, ha hazajössz? – próbáltam hessegetni a gondolatait.

- Tudsz valami programot? Egy igazi focistával? A szülinaposoknak joguk van kívánni, amikor elfújják a gyertyát. Én erre vágyom a legjobban. Ugye, teljesül?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!