Hírek

2017.02.23. 12:58

SZJA bevallás - Aki egyetért a NAV tervezetével, annak nem lesz tennivalója

Zalaegerszeg – Az idei lesz az első év, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adózók túlnyomó többségének elkészíti az adóbevallási tervezetét.

Hajdu Péter

Ezzel azok élhetnek, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást, vagy a bevallás elkészítését a munkáltató nem vállalta. A bevallási tervezet már ügyfélkapun is elérhető március 15-e után.

Az e-SZJA feltételeiről, részleteiről érdeklődtünk dr. Kaszás Anitától, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatójától.

– Az új adóbevallási rendszer lényegében filozófiaváltást jelez. Az elmúlt években is lehetőség volt arra, hogy az adózók a hivatalra bízzák az szja-bevallás elkészítését. A korábbi gyakorlat szerint ehhez kérelemre volt szükség, amiben felhatalmazták a NAV-ot arra, hogy helyettük elkészítse az adóbevallást. Most az adóhivatal külön felkérés nélkül készíti el a bevallási tervezetét több mint 4 millió magyar állampolgárnak – mondta bevezetésként dr. Kaszás Anita.

Az adóbevallási tervezetet a munkáltató, kifizető által megadott adatokból állítja össze a NAV. Egyéni vállalkozók, őstermelők és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek részére nem készül bevallási tervezet, nekik továbbra is maguknak kell a 16SZJA jelű bevallást benyújtaniuk.

Dr. Kaszás Anita: – Az új adóbevallási rendszer filozófiaváltást jelez Fotó: Katona Tibor

Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők már 2017. március 15-től megnézhetik, és ha szükséges, módosíthatják a bevallási tervezetüket az adóhatóság internetes honlapján vagy a kormányzati portálon elérhető elektronikus felületen. Ügyfélkapu hiányában 2017. március 15-ig kérhető sms-ben, telefonon, írásban vagy személyesen, hogy a hivatal postázza a bevallási tervezetet. Mint a megyei igazgató elmondta, az utóbbi napok megnövekedett ügyfélszolgálati forgalma mutatja, már most sokan mennek be kérni a NAV-tól a bevallástervezetet.

– Az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak lehetőségük lesz arra, hogy kényelmesen, akár a mobiltelefonjukról vagy notebookjukról is meg tudják nézni a bevallástervezetüket. Akinek nincs ügyfélkapuja, de kérte a hivataltól a tervezet kiküldését, annak 2017. május 02-ig kerül a postaládájába. Március 15-e után is kérhető a NAV-tól a bevallási tervezet, de csak személyesen az ügyfélszolgálatokon. A bevallási tervezet tartalmaz minden olyan adatot, ami a kifizetők, munkáltatók adatszolgáltatása során a hivatal rendelkezésére állt. Azokról a jövedelmekről, amelyekről nem érkezett adat – ilyen például a más magánszemélynek történő ingatlan bérbeadás, ingatlan értékesítés – mindenkinek magának kell számot adnia. Ezekkel az adatokkal – illetve, ha visszaigényelhető adó keletkezett, a postai utalási címmel vagy a bankszámlaszám adataival is – ki kell egészíteni a tervezetet. Az ügyfélkapun kiküldött tervezet egy új webes kitöltő felületen egyszerűen módosítható, javítható. A postai úton kapott tervezet át nem írható, módosítása esetén a NAV honlapjáról elérhető 16SZJA nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a hivatalhoz. Az adóvisszaigényléshez szükséges adatokat ez esetben a tervezethez mellékelt 16SZJAK nyomtatványon lehet megadni.

Azoknak, akik egyetértenek a bevallási tervezettel, lényegében semmilyen teendőjük nincs. Ebben az esetben ez lesz 2017. május 22-én a hivatalos bevallásuk.

Dr. Kaszás Anita közölte továbbá, hogy becslésük szerint közel 130 ezer zalai magánszemélynek küldik meg a bevallástervezetet. A NAV a napokban felveszi a kapcsolatot a nagyobb zalai foglalkoztatókkal annak érdekében, hogy az adott munkáltatók helyben tegyék lehetővé a dolgozók számára az ügyfélkapunyitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!