Hírek

2017.05.08. 15:01

Köztéri alkotásokat restauráltak Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Két köztéri szobrot újíttatott fel a közelmúltban az önkormányzat, két szent szobrát. A köztéri alkotások hétfőn kaptak áldást.

Hajdu Péter

Szent Vendel a Vörösmarty utca sarkán kulcsolja imára kezét

Bejárás során Balaicz Zoltán polgármester szólt a köztéri alkotásokra fordított önkormányzati figyelemről. Elmondta, a város költségvetésében minden évben elkülönítenek egy összeget, amiből igyekeznek a romló állapotú alkotásokat felújítani. Először a Kaszaházi és a Zala utca sarkán álló Napomuki Szent János szobrát, valamint a Vörösmarty Utca sarkán álló Szent Vendel szobrot újították fel. A Nepomuki Szent János szobor 1802 óta áll a Zala folyó közelében, mert a folyók, hidak, hajósok, halászok, és más, vízzel kapcsolatos dolgok védőszentje.

Balaicz Zoltán és Ocsovai Grácián Nepomuki Szent János szobra előtt beszélget Fotó: Pezzetta Umberto

A felújítás során mind a talapzatról, mind a figurális elemekről eltávolították az elöregedett festékréteget, majd a vizsgálat után a szobrot restaurálták, közel 700 ezer forint költségen. Szent Vendel, a X-XI. században élt írországi remete szobrát 1903-ban emeltette a helyi Bedő Vendel és felesége, Nagy Anna. A szobrot több mint 600 ezer forint költséggel újíttatta most fel az önkormányzat, s Ocsovai Grácián plébános megáldotta az alkotásokat. Balaicz Zoltán elmondta, a felújítási sorozat folytatódik, ezért ha valaki olyan köztéri alkotásról tud, amelynek romlik az állapota, jelezze az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!