Hírek

2016.10.23. 16:03

Szobrot állítottak a parancsnoknak

Nagykanizsa – A Deák téri ünnepélyes zászlófelvonást követően a város vezetői az ’56-os Emlékkertben felavatták Orbán Nándor szobrát.

Bálint Benedek

A nemzetőrség egykori bátor parancsnokának emlékére állíttatott mellszobrot a Batthyány-gimnázium művésztanára, Stamler Lajos készítette.

Dénes Sándor polgármester avató beszédében Orbán Nándor életének állomásait is felvillantotta, s elmondta: kiváló sportoló és katona volt, ám a bűnös hatalom száműzte.

– A forradalom idején kiállt a város mellett és megvédte a fiatalokat, hogy ne tegyenek olyan felelőtlenséget, ami az életükbe kerület – folytatta. – Úgy lett hős, hogy mások életét és jövőjét féltette, felelősséget vállalva értük.

Dénes Sándor hozzátette: Orbán Nándor bátorságát keményen megbüntette a kommunizmus, hiszen tíz év börtönre ítélte a hőst.

– Nem csak ő, hanem az egész ország jövőjét és álmait is elvették – mondta a városvezető. – Jelenlétünkkel jelképesen ledöntjük a múltat eltörlő arctalan hatalom önmaga által épített szobrát, hogy a helyébe az embert, a bátorságot és a küzdelmet képviselő ember szobrát állítsuk.

Ezt követően a polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár közösen avatta fel a szobort, majd több civil szervezet is elhelyezte koszorúit.

Fotó: Szakony Attila

A forradalom hatvan éves jubileumára szervezett városi ünnepség a Medgyaszay Házban folytatódott, ahol az államtitkár köszöntötte az emlékezőket.

– 1956 egy szabadságszerető európai nép csodája volt. Csoda volt, mert az a néhány nap megváltoztatta a történelmet – fogalmazott Cseresnyés Péter. – Eleink Budapesttől Nagykanizsáig azért vonultak utcára, hogy szembeszálljanak a sztálinista diktatúrával, a szovjet megszállással. Mára október 23. a nemzet összefogásának ünnepe lett.

Az államtitkár arra is emlékeztetett: a szabadságot ma is, holnap is, minden nap meg kell védeni. Szerencsére manapság nekünk nem fegyverrel, hanem okosan érvelve, közéleti, politikai és kulturális eszközökkel.

– Konrad Adenauer Nyugat-Németország kancellárja szerint hatvan éve a magyarok az önrendelkezési jogért, a jogállamiságért harcoltak – folytatta. – Ahogyan ma is tesszük és ennek kellő súlyt ad az új többség, 3 millió 300 ezer magyar egybehangzó akarata. A szavazók 98 százaléka azt mondta, hogy Magyarország nem engedhet a szuverenitásából, ugyanis jogunk van eldönteni, hogy kikkel akarunk együtt élni. Ez a tömeg felhatalmazást ad arra, hogy jogunkat az alaptörvénybe foglaljuk.

Az emlékműsorban Várnai Péter Szabadság a Szabadság téren át című hangjáték-adaptációját a Piarista-iskola diákjai adták elő. Az intézmény mellett néhány autócsodát, motorokat és maketteket lehetett megnézni, melyek a szabadságharc időszakába repítették vissza az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!