Hírek

2015.08.29. 10:38

Szombaton délelőtt tartották meg a zalai vadászok ünnepélyes évadnyitó rendezvényét

Sohollár - A festői észak-zalai völgyben széles érdeklődés és részvétel mellett zajló rendezvény alapvető célja és törekvése, hogy vadászati szövetségek, egyletek növeljék a vadászat társadalmi elfogadottságát, hiszen ez a tevékenység a természet tiszteletét jelenti.

Arany Horváth Zsuzsa

Ennek jegyében nyitotta meg a 25. vadászati évadot Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt vezérigazgatója, kiemelve, a zalai vadállomány kiváló adottságait és a vadgazdálkodással foglalkozók ebből fakadó felelősségét.

A magyar vadászati szervezetek résztvevő vezetői megkoszorúzták a millecentenáriumi kopjafát, elhangzott mindazok neve, akik sokat tettek a tevékenység szépségének felmutatásáért, s akikre az életfán elhelyezett rézlapok emlékeztetnek.

Zászlós vonulás az leendő új vadászokkal

Ugron Ákos,a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára a Hubertus kápolna előtt Wass Albert szavait kölcsönkérve arról beszélt, az erdőjáró ember tiszteli, szereti a természetet, s emlékeztetett arra, hogy a zalai szarvasállomány kiemelkedő adottságokkal rendelkezik. Varga Gellért, a Vadászati Hagyományokat Ápoló Kulturális Bizottság vezetője olvasta fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelét, majd dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált Hubertus-misét. Azután ünnepélyes vadászavatóra került sor, amikoris több tucat új vadászt fogadtak a közösség tagjává. Köztük legfiatalabbként a 18 éves  zalaegerszegi Tóth Ritát, aki vadbiológus szeretne lenni, most kezdi tanulmányait a Szent István Egyetemen. Lőtt már rókákat és két őzbakot, a vadászat iránti elkötelezettségét pedig a nagyapjától és a szüleitől örökölte.

Az új vadászok csoportja az avatás előtt Fotó: Katona Tibor

A szezonnyitón több díj is gazdára talált. Gróf András, a lenti erdészet igazgatója a vadászkamara aranyérmét, Simon Gyula, a Válickavölgye Vadászklub vezetője és Göncz Róbert, a novai erdészet hivatásos vadásza Nimród vadászérmet, Balogh Rudolf, mezőgazdasági szakember, a Válickavölgye Vadászklub elnöke pedig az 1993-ban alapított Hubertus kereszt ezüst fokozatát kapta.

A hivatalos ceremónia után a főzőversenyre készülők sátrai körül nézhetett szét az érdeklődő. A Zalaerdő ZRt. kanizsai munkatársai nyers csülökkel és vargányával készült 40 kg-nyi húsból való vaddisznópörköltjét Benke Gyula kavargatta, aki 43 évig szolgálta a zalai erdő- és vadgazdálkodást, s a kezdetektől aktív résztvevője a szezonnyitó kavalkádnak.

Délután íjászati bemutató, koronglövészet, sólyom és agártalálkozó, vadász-képzőművészek kiállítása és zenei koncertek közül választhattak az érdeklődők a sohollári völgyben a nyár utolsó forró szombatján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!