Hírek

2017.07.28. 18:25

Találjunk rá, hogy melyik útra hív

ZALAEGERSZEG Bár ötödikes kora óta az oltár mellett szolgált, a papi hivatás gondolata csak évekkel később jelent meg számára. Kaszás Csaba, a szombathelyi egyházmegye újmisés papja a zalaegerszegi ifjúsági közösségnek és a lelki gondozóinak is köszönheti, hogy rátalált az általa helyesnek vélt útra.

Gyuricza Ferenc

Minderről Kaszás Csaba személyesen beszélt lapunknak, amikor a zalaegerszegi Mária Magdolna templomban felkerestük őt. Mint mondotta: eddigi élete egyik biztos pontja a zalaegerszegi templom, hiszen a szüleivel és családtagjaival rendszeresen oda járt a szentmisékre.

- Valóban ötödikes koromtól fogva ministráltam, de akkor még nem jelent meg bennem a papság gondolata, eleinte más utakban gondolkodtam - mondta Kaszás Csaba, - Az viszont egy nagyon fontos megerősítés volt számomra, hogy a szüleim nem elzavartak a templomba, hanem jöttek velem. Ugyanezt éltem meg a nagymamámmal, aki a Márai Magdolna plébániának volt a hitoktatója, és amikor a munkájából adódóan a temp-lomba jött, az összes unokája jött vele együtt, köztük én magam is.

Kaszás Csaba azt mondja, a nagy fordulatot az hozta meg életébe, amikor a Mindszenty Általános Iskola és Gimnázium kilencedik évfolyamos tanulójaként bekerült egy ifjúsági csoportba, amit a Mária Magdolna plébánia egyik akkori káplánja szervezett. Rengeteget beszélgettek egyebek mellett a papságról is, ott lett figyelmes arra, hogy őt erre a pályára hívja a Jóisten.

Kaszás Csaba, a szombathelyi egyházmegye újmisés papja a zalaegerszegi Mária Magdolna templomban. Gyermekkora óta ide járt Fotó: A szerző

- Ezeken a hivatásgondozó lelki gyakorlatokon sosem az hangzott el, hogy neked papnak kell lenned, hanem mindig arról beszélgettünk: találjuk meg, hogy a Jóisten melyik útra hív bennünket. Ha a papi hivatásra szánt, úgy azt az utat kell meglelnünk, ám ha családapának, akkor azt a döntést kell meghoznunk. Én is folyamatosan imádkoztam, hogy megtaláljam a hivatásomat. Ebban a plébániai ifjúsági csoportban körülbelül húszan voltunk, és csak ketten választottuk Isten szolgálatát, míg a többiek tisztázták magukban, hogy ők családapák szeretnének lenni.

Kaszás Csaba beszélt arról is, hogy amidőn a papi hivatás gondolata érlelődött benne, sokat beszélgetett egy akkori újmiséssel, a jelenleg éppen Nagykutason kisegítő lelkészként szolgáló Gyöngyös Balázzsal, akinek az útmutatásai szintén nagyon sokat jelentettek számára. Így a gimnázium befejezését követően rögtön jelentkezett is a győri hittudományi főiskolára, ahol a szombathelyi, a győri és a felvidéki, nagyszombati egyházmegye fiataljait is képzik. Évfolyamán ő volt az egyedüli kispap, aki a szombathelyi egyházmegyéből érkezett, ez további megerősítést adott számára. A szemináriumban töltött hat év során az ottani lelki vezetőjén túl a jelenlegi csehimindszenti plébános, az úgyszintén zalai származású Déri Péter tartott számára hivatásgondozó lelki gyakorlatokat.

- Egy kutatás szerint a katolikus fiatalok közül ministráns korában minden harmadikban megjelenik a papi hivatás gondolata - említette az újmisés pap. - Ezt később elsöprik maguktól, hiszen valóban nehéz ez az elhatározás. Ezért is fontos, hogy minden kispapnak legyen lelki vezetője, aki segít a tisztánlátásban, aki elmagyarázza, hogy mit is érzek, s akik megerősítést adnak számunkra. Mivel azt gondolom, hogy különböző tájegységeken más mentalitású emberek élnek, emiatt fontos volt számomra, hogy a győri mellett legyen egy zalai lelki vezetőm is.

Az egyházmegye új főpásztora, dr. Székely János szombathelyi püspök döntése értelmében Kaszás Csaba Lentiben kezdi meg lelkipásztori szolgálatát, augusztus 10-ével. Mint mondja, örömmel fogadta a döntést, mert bár magát a várost annak ellenére is kevésbé ismeri, hogy élnek a településen távoli rokonai - de a zalai emberek kedvességét és szeretetét volt már szerencséje megismerni.

- Fontosnak tartom a fiatalokkal való foglalkozást, mert úgy érzem, ha annak idején a zalaegerszegi atya és a többiek, akiket az imént már említettem, nem törődnek velünk, akkor lehet, hogy én sem lennék ma itt - szögezi le a jövőbeni feladatai kapcsán. - Én nagyon fontos megerősítésre leltem általuk, és ilyen biztos pontot szeretnék adni a mostani fiataloknak. Kamaszkorban kevés az ember életében a biztos pont, az egyház és a hit azonban mindig is az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!