Hírek

2016.07.28. 14:54

Talpukon az útilapu - Hol fognak majd lakni? Albérletben, kollégiumban?

Nagykanizsa – A napokban bőven van részük izgalomban a felsőoktatásba készülő fiataloknak. A sikeres felvételi után ugyanis a családi fészektől gyakran több száz kilométerrel távolabb kell felépíteniük az új, immár„nagybetűs” életüket.

Szabó Zsófia

Hol fogok majd lakni? Albérletben, kóterben? Mit kell magammal vinnem? Hogy jövök ki a zsebpénzemből? A leendő főiskolás, egyetemista ifjak fejében hasonló gondolatok kavarognak mostanság.

Hisz’ esetükben már nem az a kérdés, merre folytatják útjukat az érettségi után. Sokkal inkább az, hogy idegen városban, magukra utalva hogyan sikerül majd boldogulniuk.

Ezért a fiatalok nagy része bő másfél hónappal a hivatalos tanévkezdés előtt a „tettek mezejére”lépett.

A nagykanizsai Benedek Tamás sem hagyja az utolsó pillanatra a készülődést. A Batthyány-gimnázium egyik kiválósága ősztől a Pécsi Orvostudományi Egyetemen folytatja tanulmányait.

– Már jóval korábban eldöntöttem, hogy albérletbe költözök, legalábbis az első évfolyam idejére – említette Benedek Tamás, hozzátéve: nem volt könnyű feladat rálelni a megfelelő lakásra.

– Több ingatlant szemügyre vettünk, míg végül az egyetem közelében, egy panellakásban sikerült „elfogadható” áron lakást találnunk – folytatta. – Ahol nem egyedül, hanem egy másik diákkal közösen élek majd. Őt egyelőre nem ismerem, így össze kell majd csiszolódnunk.

Molnár István szerviztechnikus (balról) segít Benedek Tamásnak a megfelelő laptop kiválasztásában

Tamás optimizmussal tekint az előtte álló időszakra. Annak ellenére, hogy sosem élt huzamosabb ideig távol a palini szülői háztól.

– Magamra leszek utalva, hiszen a testvérem sem Pécsett, hanem a fővárosban tanul. A középiskolás osztálytársaim közül viszont többen tanulnak majd Baranyában.

A leendő orvostanhallgató fiúnak leginkább a házimunka – köztük a mosás és a takarítás – okoz némi dilemmát, annak ellenére, hogy gyakran segít édesanyjának az otthoni teendőkben. A költözködés sem lesz egyszerű feladat: gyakorlatilag a vánkostól a konyhai eszközökig sok mindenre szükség lesz az új otthonában.

– Tablóképeket mindenképp viszek magammal, ám a futócipőmet sem hagyom otthon – nevetett Tamás.

– A kávéfőző sem maradhat ki a sorból, hiszen napjában többször is kávézol – kapcsolódott a beszélgetésbe a fiú édesanyja, Benedekné Stadler Éva.

– Listát ugyan nem írunk arról, hogy mire lesz szüksége, de folyamatosan félretesszük azt, ami majd kell – jegyezte meg az anyuka. Ahogy azt is, hogy az augusztus közepén esedékes „éles” beköltözés előtt többször mennek majd Pécsre.

– Természetesen féltjük a fiunkat, mint minden szülő. Ugyanakkor Tamás tisztában van azzal, hogy telefonon bármikor elér bennünket – tette hozzá Benedekné Éva.

Már javában a költözéssel járó izgalmak körül forog a szintén Batthyány-iskolás diák, Skanecz Sára minden gondolata. A fiatal kanizsai hölgy a budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing szakán tanul tovább.

– Szerencsés vagyok, mivel a saját, fővárosi lakásunkba költözöm, így az albérletkereséssel nem kellett bajlódnom – summázta Sára, majd viccesen hozzátette: a ruhásszekrényének minden „tartozékát” magával viszi. Ám olyan dolgokat is, amik a szeretteire emlékeztetik.

Skanecz Sárát kiváló eredménnyel vették fel a Corvinusra. Már nem csak lélekben készül arra, hogy elkezdje az egyetemet

– Az egyedülléttől nem félek, mivel a versenytánc miatt sokat utaztam korábban. Többször voltam távol az otthonomtól. Ám az egyetemről igyekszem majd hetente hazajárni.

Sok fiatal a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszát választotta. Nekik annyival könnyebb a helyzetük, hogy nem kell foglalkozniuk az otthonkereséssel. A Zárda utcai, többszintes kollégiumban minden felvételt nyert diáknak automatikusan szállást is biztosítanak.

– A száz férőhelyes kollégiumban modern és komfortos körülmények közt laknak a hallgatók – fogalmazott a kollégiumigazgató, Veitné Molnár Anikó. – Évente végrehajtunk különböző fejlesztéseket, a legutóbbi nagy beruházásunk egy ötvenmillió forint értékű projekt volt.

Veitné Molnár Anikó (balról) és Papp Erika a kollégiumi szobákat ellenőrzi

A kollégiumi szobák két -, illetve háromágyasak, vannak saját fürdőszobával felszerelt lakóegységek is. Ugyanakkor a közös tisztálkodó helyiségek is korszerűek. Az emeleteken étkezőket is kialakítottak, s az ellátáshoz tartozik – többek közt – a szélessávú internet elérhetőség is.

Arról nem is beszélve, hogy a kollégiumi szoba havidíja egy önálló lakás albérleti költségének töredékébe kerül.

– Nem csak a technikai feltételek és a nyugodt pihenéshez szükséges körülmények biztosítását tartjuk szem előtt – fűzte hozzá Veitné Molnár Anikó. – Azt is, hogy a hallgatók családias és aktív közösségi légkörben tölthessék az egyetemi éveiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!