Hírek

2017.08.15. 12:59

Tündérrózsák tengerentúl – Amerikában vendégeskedtek a táncosok

Két hetet töltött Amerikában a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola nyolc táncosa. Számos fellépésük mellett a városokkal és nevezetességekkel is ismerkedhettek.

Keszey Ágnes

A chicagói Gulyásfesztiválra kaptak meghívást a gyerekek: e programot tizedik alkalommal szervezte meg a Norridge-i Református gyülekezet. A Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport koreográfusa, Aradvári László (az együttes vezetőjének fia) révén jött létre az utazás: ő a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében két alkalommal is több hónapig tartó kultúrdiplomáciai munkát végzett az amerikai magyarok körében. A nyolc keszthelyi táncos számos programon részt vettek.

Fotó: A táncegyüttestől

– Chicagóban viszonylag nagy magyar közösség van. A városnézés nagy élményt jelentette: rengeteg helyre eljutottunk. A Willis Tower 103. emeletén van egy üvegkalitka, ami szinte lebeg a levegőben, aki bátrabb kimehet. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a főkonzul meghívott minket és nagy fogadást adott a gyerekeknek: Megmutatta, hogyan történik az íriszfotózás, az ujjlenyomat-vétel, a honosítási eljárás és hogyan kerül a pecsétviasz a konzuli levélre - sorolta a legérdekesebb élményeket Aradvári Lászlóné, a néptánccsoport vezetője. A sportkedvelő kis táncosokat is érte meglepetés: egy mezcsere részesei lehettek, melyet szintén Aradvári László szervezett, már hónapok óta. A Chicago Fire-nél, játszik két egykori Videoton játékos: Nikolics Nemanja és Arturo Alvarez, az ő mezük áprilisban érkezett Székesfehérvárra és a csapat leendő múzeumában állították ki. A keszthelyi gyerekek látogatása idején a chicagói együtteshez került a két játékos egykori meze. Az átadásról a Nikolicsról forgató tízszeres Emmy-díjas stáb készített felvételt, s interjút is az együttes koreográfusával.

Fotó: A táncegyüttestől

- Valamikor Keszthelyen volt káplán Mezei András, ő a mi iskolánkban is tanított, néhány éve a clevelandi magyar templom plébánosa. Amikor meghallotta, hogy megyünk Amerikába meghívott bennünket, A templomban az egyik táncos Hocz Veronika orgonakoncertet, a tánccsoport nagy sikerű félórás műsort adott. Másnap András atya átvitt minket a Niagara vízeséshez -idézte fel az együttesvezető. A keszthelyiek sok más programon is rész vettek, amerikai utazásukat pályázatok segítségével finanszírozták.

Fotó: A táncegyüttestől

Fotó: A táncegyüttestől

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!