Hírek

2017.07.18. 13:38

Tánc, öröm, éremeső: miniktől a felnőttekig büszkék lehetnek a Rezidance táncosai

Számos versenyeredménnyel büszkélkedhetnek a Rezidance táncosai. A Reziben tíz éve működő csoport pénteken tartotta jubileumi évzáró gáláját.

Keszey Ágnes

Már nemcsak térségi, hanem országos szinten is ismert a Rezidance tánccsoport. Az együttes tagjai évek óta sikeresen szerepelnek: érmekkel, kupákkal térnek haza regionális, dunántúli, országos versenyekről és a Magyar Látványtánc Szövetség Európa-bajnokságáról.

– Tíz év kellett azonban ahhoz, hogy a tánccsoport bátran felvegye a versenyt az egyik legelismertebb szakmai versenyen, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének táncversenyén, ahol a táncosokon kívül a koreográfusokat, a táncpedagógusokat is szigorú mércével mérik. Az első alkalom nem várt sikert hozott, hiszen a négy koreográfiából hárommal bronzminősítést ért el a junior és felnőtt korcsoport – szólt az egyik legjelentősebb sikernek tartott szereplésről Sziné Horváth Beáta, a csoport sajtófelelőse.

A gyerek korcsoport a táborban tanult,  Afrikai hangulat című koreográfiát is bemutatta
Fotó: Keszey Ágnes

Közel nyolcvanan táncolnak az együttesben négy korcsoportban. Az utánpótlás is biztosított: a legkisebbek (négyéves kortól hétéves korig) a „minik" csoportjában főleg mozgáskoordinációs és mozgásfejlesztő gyakorlatot és lépéseket tanulnak, de egy évad alatt ők is megtanulnak egy koreográfiát, játékos formában. A következő a 7-12 év közötti gyermekek korosztálya, őket követik a 13 és 18 év közötti juniorok és a felnőttek.

– Amikor elindult a tánccsoport, még csak reziek voltak, de most már majdnem több a környékbeli településekről érkezett tag. Vannak néhányan, akik a kezdetektől táncolnak az együttesben. A vezető koreográfus Janzsó-Varga Enikő, testvére Varga Eszter is tíz éve táncol, és pár éve már ő is koreográfusként dolgozik. Az együttes vezetője Varga Lászlóné – sorolta Sziné Horváth Beáta.

Vadászatra fel! A junior és felnőtt tagok több regionális versenyen arany, a Magyar Látványtánc Szövetség Országos Bajnokságán ezüstérmet szereztek
Fotó: Keszey Ágnes

Nemcsak a koreográfiák, hanem a ruhák is egyediek, saját tervezésűek és varrásúak, de ez utóbbi munkát inkább a szülők végzik. S bár nagy létszámú a csoport, a pénteki gálaest családias, olykor megható, olykor izgulós, de nagyrészt vidám és végig látványos pillanatokból, rengeteg vastapsból állt.

Együtt a táncosok
Fotó: Sziné Horváth Beáta

A gyerekek és a felnőttek bemutatták a legsikeresebb koreográfiákat és azokat a táncokat is, melyeket a csoport nyári táborában tanultak. Tárlat is nyílt Így táncolunk mi! címmel a táncosok rajzaiból. A gálaműsorra pedig visszatértek a régi tagok is egy közös szám erejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!