Hírek

2016.08.31. 17:45

Tanévnyitók megyeszerte - A diákokat 182 tanítási nap várja a következő nyári szünetig

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - Megyénk számos iskolájában sereglettek szerdán tanévnyitó ünnepségre a diákok.

Benedek Bálint

A zalaegerszegi tankerületben - Egerszeg, Lenti, Zalaszentgrót és vidéke általános iskolái, gimnáziumai tartoznak ide - összesen 12195 tanulónak szólt az iskolába hívó csengő, közülük 995 az elsős kisdiák. Mellettük további 5500 fiatal kezdi meg a tanévet a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (Zalaegerszeg, Keszthely és Lenti szakgimnáziumai, szakközépiskolái) égisze alatt.

A 200 éves múltra visszatekintő csácsi Izsák Imre Általános Iskolában is szerdán tartották a tanévnyitót. Herkliné Ebedli Gyöngyi igazgató kitért rá, jubileumi tanév az idei, s ennek szellemében köszöntötte az iskola korábbi igazgatóit. Ezt követően Balaicz Zoltán polgármester szólt a megjelentekhez. Mint mondotta, hosszú beszéddel készült az iskola történetéből, de a diákok közt ülve eszébe jutott, hogy annak idején ő mennyire lelkesedett a teljesen ismeretlen „öltönyös bácsik" beszédeitől az évnyitókon.

Annyit azért mégis felelevenített, hogy Csácsban már 1749-ben volt népiskolai oktatás, ám egy hányattatott időszakot követően 1816-tól beszélhetünk a településen igazán önálló iskoláról, ahol már harminc nebuló okosodott. Innentől datálják tehát az iskola múltját, amit számos változás, bővítés tarkított, mígnem 1992-ben átadták a nyolc tantermes, aulával és szaktantermekkel ellátott új épületet, ami egy évvel később tornacsarnokkal bővült. Az iskola igényei azonban tovább bővültek, s mivel idén is két első osztályt tudtak indítani (összesen 35 fővel), szükségessé vált a fejlesztés. Az iskola összlétszáma is növekvő, a tavalyi 170 helyett most 185 tanulójuk van.

A nagykanizsai Rozgonyi-iskolában ötven elsős vett részt a tanévnyitón. Közülük Stimecz Janka szaval a mikrofonnál Fotó: Gergely Szilárd

A polgármester bejelentette, a megyeszékhely a jövő évi költségvetéséből 80 millió forintot fordít az intézmény bővítésére. Az épülethez új blokkot építenek, abban kap helyet a civil szervezetek, közösségek sora, valamint a könyvtár. Az e módon felszabaduló helyre pedig iskolai osztályok költözhetnek.

Beszéde alatt és után a csácsi iskola múltjából villantak fel életképek, a kivetítőn kötényes kislányok és térdzoknis fiúk mosolyogtak. A múltidézést követően Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerület igazgatója a jövőről szólva köszöntötte az első osztályosokat, akik kedves műsorral mutatkoztak be.

A nagykanizsai tankerületben (Kanizsa, Keszthely, Letenye és vidéke általános iskolái és gimnáziumai) összesen 11939 diák kezdi az évet, közülük 1279 az első osztályos. A nagykanizsai Rozgonyi-iskolában ötven elsős hallgatta tegnap a tanévnyitó ünnepségen Jeszenői Csaba igazgató bátorító szavait.

- Júniusban azt mondtuk, hogy 74 napig nem látjuk az iskolát, most pedig már csak 288 napot kell kibírni és vége a tanévnek, mely egyébként mindössze 182 tanítási napból áll - fogalmazott lelkesítően az intézményvezető. - A tanulás mellett az iskola rengeteg élményt és örömöt is nyújt a gyerekeknek. A tanulmányi, valamint sportversenyeken kívül még kiállítások, művészeti események, játékos foglalkozások és mozilátogatás vár a diákokra. Sőt ebben az évben eljuthatunk majd Erdélybe és Délvidékre is.

Jeszenői Csaba emlékeztetett: a tanulás sem maradhat ki a sorból. Az iskola olyan hely, ami az életre készít fel.

- Jó magyar eredményeket hozó, sporteseményekben bővelkedő nyarat zártunk, és csak remélni tudjuk, hogy a diákjaink hasonlóan szerepelnek majd az iskolapadban - tette hozzá. - Fontos, hogy miként egy jó munkahelyen, mindenki jól is érezze magát.

Az első osztályba készülő Tulipán Anna még más véleményen van. A kislány az évnyitó pillanatáig lelkesen várta a becsöngetést, ám tegnap könnyek között búcsúztatta az óvodai éveket. Édesapja, Tulipán Zsolt abban reménykedik, hogy ennek ellenére hamar megszereti az iskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!