Hírek

2015.08.17. 10:40

Tapló vagy csak rutintalan? - A megkülönböztető jelzéstől először megijednek a közlekedők

Mit művelsz? Megáll az eszem! Mit szólnál, ha azért rohannának, hogy a szeretteid életét megmentsék? Akkor is elébük vágnál?!

Rajki Zsófia

Dől belőlem a szitok, miközben elképedve figyelem a spéci verdás úri fiút, aki empátiáját és a KRESZ szabályait sutba dobva, versenyre kel egy szirénázó tűzoltóautóval. Nem ritka esetről van szó, mindegyikünk találkozhat hasonlóval az utakon. Mondom a magamét, bár nem változtat a helyzeten.

A tűzoltók, a mentők és a rendőrök, azaz a megkülönböztető jelzés használatára jogosult szervek amúgy sem érnek rá, hogy jól odapörköljenek az effajta – hogy is mondjam – lelketlen közlekedőknek. Bár – mint írásunkból is látni fogják – ők nem faragatlannak vagy nagyképűnek gondolják az így viselkedő civil sofőröket. Mindenesetre örökké aktuális a téma, hogy felhívjuk az autósok figyelmét – az életmentők és a rendvédelmisek segítségével – mit kellene tenniük akkor, ha szirénázó, kék és vörös fényjelzéssel száguldó járművel találkoznak az utakon. Hála az égnek, ritka az olyan eset – legalábbis megyénkben – amikor balesetet szenved egy intézkedő tűzoltó-, mentő-, vagy rendőrkocsi. A közelmúltban mégis volt rá példa. A Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egyik járművében fél milliós kár keletkezett.

– Szerencsére ügyes, tapasztalt és képzett sofőrök vezetik a közel 20 tonnás tűzoltó járműveket – mondta Kómár Ferenc tűzoltó őrnagy, a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka. – A fiúknak mindig észnél kell lenniük, hogy elkerüljék a meredek helyzeteket. Pláne, ha a megkülönböztető jelzést használják káresthez vonulás közben. A hátráltató tényezők gátolnak bennünket a gyors odajutásban. Természetesen a tűzoltó járművek vezetőit is kötelezi a KRESZ, tévedés, hogy nekünk mindent szabad, ha a fény és hangjelzést együtt használjuk. Ugyanakkor a megkülönböztető jelzés alatt több közlekedési szabályt „megszeghetünk”. Nem öncélúan: csak akkor van elsőbbségünk, ha azt megadják nekünk. A sziréna a közúton közlekedő emberek számára szóló figyelemfelhívás.– A tűzoltóautó szirénája fülsiketítő decibelekkel harsog, a fények még nappal is jól láthatók. Ám mi a helyzet, ha az ember mégsem érzékeli? – kérdeztem, mire a parancsnok mosolyogva mondta: gyakran nézzünk a visszapillantó tükörbe, úgy minden bizonnyal feltűnik a méretes piros jármű...

– Sok a „meleg” helyzet – mesélték a kanizsai tűzoltó-parancsnokság „A” szolgálati csoportjának gépjárművezetői. Takács Péter, Pánczél Zsolt, Kovács Péter tfőtörzsőrmesterek és Navinszky Tamás zászlós „öreg rókának” számít: sok éve ülnek tűzoltó-autó volánja mögött. Így bőséggel tudtak sztorizni.

– Nem rosszindulatúak, inkább tapasztalatlanok, és leblokkolnak, vagy épp megriadnak az autósok, ha meghallják a szirénát – összegezték a fiúk. – Sokszor nem is észlelik mindegyik kocsit, ha több fecskendővel vonulunk valahova. Megesett már, hogy előztek bennünket, és nekünk kellett hirtelen fékezni. A vezetés-technikai tréningek és a lerótt kilométerek felvérteznek az ilyen szituációk korrekt kezelésével.

Hozzáfűzték: néha szívesen „ráijesztenének” az ilyen sofőrökre a tűzoltó-monstrummal. De a valóságban ez persze nem történet meg.

– A többi közlekedő fejébe, és előre is kell látnunk, sosem csak az előttünk álló 50 métert nézzük – hangsúlyozták. Elmondták: nem mindig a legjobb megoldás a „civilek” részéről, ha hirtelen fékeznek, megállnak a sziréna hallatán. Az ideális az lenne, ha az illető sofőr felmérné, merre tudunk lehúzódni, aztán jelez az indexszel, és fokozatosan fékezve félreáll. Nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb oldalára, így középen a tűzoltókocsi zavartalanul haladhat. Külterületen pedig célszerű a külső sávba húzódni. A lényeg: mindig adjuk meg az elsőbbséget.

Ahogy a mentőautóknak is. Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Régiójának orvosigazgatója a lánglovagokéhoz hasonló tapasztalatokról számolt be:

– Valóban, kissé nehézkes az emberek reagálása az utakon a megkülönböztető jelzésre. Mivel már az autósiskolában nem sulykolják bele a gépjárművezető-jelöltekbe, hogy a piros lámpánál hova kell állni, az oda érkező, megkülönböztető jelzést használó járművek nagyon gyakran elakadnak a sorban. A rutinosak viszont a közutakon nagyban segítik a mentőautók előrébb jutását.

A mentőautó-sofőrök részt vesznek a Mentőszolgálat speciális tréningjein, és a tűzoltóknál is kötelező PÁV-felülvizsgálaton.

– Ezek felkészítik bajtársainkat arra, hogy kezeljék az utakon adódó nehézségeket. Az „olykor” előforduló faragatlan civileket pedig ügyesen kerülgetik – szögezte le a regionális igazgató.

Szerencsére az elmúlt pár évben megyénkben a megkülönböztető jelzés használata mellett „csak” egy baleset történt, azt is egy az úttesten átkelő őz okozta.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság részéről is pozitívak a tapasztalatok, legalábbis a baleseti rátára vonatkozóan. A Közlekedésrendészeti Osztály főelőadója, Szabó Balázs főhadnagy tájékoztatása szerint tíz éve sem okozója, sem részese nem volt balesetnek rendőrautó.

– Néha egy-egy koccanás előfordul – ismerte el a főhadnagy. – 2002-től vezetéstechnikai tréningeket tartunk a kollégáknak, az alapszintű vezetésre okítjuk őket, illetve külön képzésben tanítjuk, mi a teendőjük megkülönböztető jelzés használata során.

Ami a rendőrség közúti tapasztalatait illeti: nem fogják elhinni, sokszor előfordul, hogy nekik sem akarják megadni a kötelező elsőbbséget az autósok. Ritka, hogy azonnal lehúzódnak a szirénázó rendőrkocsit észlelvén. A tűzoltók, a mentők is megtehetnék, hogy felírják a gáncsoskodó autós rendszámát, míg a rendőrségi járművekben fedélzeti kamera rögzítheti a történteket. A rendvédelmisek és a mentők hátráltatása a közlekedésben kiemelt szabálysértésnek számít. Ám mindössze elenyésző számban indult eljárás tapló sofőrök ellen. Hiszen kipucolni súlyos forintezrekkel sem lehet kivagyi fejekből a közúti flegmaságot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!