Hírek

2017.02.26. 20:27

Tárlat, gépidéző képekkel - Volt egyszer egy téesz

Szentpéterúr- Volt egyszer egy téesz, volt egyszer egy Rába-Steiger. Időutazásra invitálták az érdeklődőket szombaton a művelődési házba.

Arany Gábor

- Édesapám kapta a szövetkezetben az első Rába-Steiger traktort 1975-ben. Számomra meghatározó volt, hogy gyerekkoromban láttam őt ezzel dolgozni, én ebbe születtem bele - adta indokát a múltidéző kiállítást megszervező szentpéterúri 39 éves Szummer László. - Minden nyaramat apámmal töltöttem, és miután a nagykanizsai Cserhátiban gépésztechnikusként végeztem, ide kerültem vissza 1997-ben. A pacsai termelőszövetkezet volt az első munkahelyem, tizenegy éven át dolgoztam ott, ma pedig családi vállalkozásban 125 hektáron gazdálkodom. Két Rába-Steigerrel dolgozom, az egyiket még édesapám is használta - ér körbe a történetben s gyors típusbemutatóra kérjük. Az amerikai licenc alapján Győrben gyártott traktorban hathengeres, 250 lóerős, 10 350 köbcentis turbótöltött dízelmotor dübörög.

A kiállítás ötlete az internetes Magyar Mezőgéparchívum munkatársainak köszönhető...

Kovács László, Szummer László és Horváth Tamás a Rába-Steiger különféle változatait bemutató tablókkal és fotóval (balról-jobbra)
Fotó: Pezzetta Umberto

- Tőlük kaptam a Zalai Hírlap 1976. július 18-i számát, és benne a cikket a pacsatüttösi határban dolgozó rába-steigeresekről: Németh József brigádvezető meg két traktoros, Palkovics Ferenc és Szummer László, az édesapám szerepelt az írásban. Ekkor gondoltam, jó lenne további emlékeket keresni róla, mert 2003-ban meghalt, munka közben. Nagy segítségemre volt az archívum, már rengeteg képet gyűjtöttek össze, ezeket tablókon elhozták erre a kiállításra - mutatott körbe. Láthatóak voltak egyebek mellett a bábolnai iparszerű kukoricatermesztési rendszer népszerűsítésére 1978-ban készített színes fotók is, egyiken idősebb Szummer Lászlóval a Rába-Steigeren.

A több szövetkezet egyesülésével 1975-ben létrejött pacsai székhelyű Haladás Termelőszövetkezet múltját számos tárgyi emlék és másfél száz fotó segítségével mutatták be. Emellett tizenegy tablón sok-sok fotó idézte fel a Rába-Steiger tucatnyi változatát. Mint a 2006 óta baráti társaságként működő archívum két tagja, Kovács László és Horváth Tamás elmondta, járják az országot és fotózzák, dokumentálják a régi mezőgazdasági gépeket. Eddig 1721 Rába-Steigert dokumentáltak.

A tervek szerint évente megismételik a téeszhez kötődő kiállítást és összejövetelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!