Hírek

2016.08.22. 15:49

Tartana még a szezon, ha jó lenne az idő – mondják a szakemberek

Keszthely – Ötven – hetven százalékkal is csökkent a Balatonnál pihenők száma mostanra az elmúlt hetek telt házas időszakához képest.

Keszey Ágnes

Régi mondás: augusztus 20-án véget ér a szezon a tónál. Bár jelentősen megcsappant a vendégek száma a tónál, ám a szakemberek szerint az idény még tartana, ha az időjárás nem fordult volna ősziesre.

– Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nem ér véget a szezon augusztus 20-án, legalább egy héttel tovább tart. Az biztos, hogy nagy tömegek mennek el ilyenkor, de nem egycsapásra, mint ezelőtt tizenöt évvel, hogy aztán lehúzták a redőnyt az összes büfében – idézte fel Tar László, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda vezetője. Ám hozzátette: idén a    nyaralók nagy része a tervezettnél korábban hazament.

–  A kempingekből a vendégek szinte száz százaléka elutazott. Ha jó idő lenne, a magánszálláshelyeken ötven százalékkal többen lennének. A szállodák esetében nem ilyen jelentős a visszaesés, de szintén sokan hazamentek. Ha meleg maradt volna, 20-30 százalékkal többen lennének szállodákban – részletezte.

Bár kint hűvös az idő, az egyik keszthelyi hotel uszodájában ilyenkor is lehet fürdőzni, ezt a lehetőséget ki is használják a vendégek. Kozma Nataniel úszik, a medence mellett Korponai Vince pihen

Az egyik keszthelyi, 240 szobás hotel igazgatóhelyettese, Szabó Adrienn is arról szólt, hogy a hazai vendégeket befolyásolja az időjárás.

– Ha bejön egy kánikula, akkor rengetegen foglalnak, ám a csapadékos augusztust mi is megéreztük. Sokan utolsó pillanatban döntenek, rossz időben legtöbben lemondják a foglalást. Valóban véget ér a nyár: körülbelül ötven – hetven százalékkal kevesebb az egyéni és családos vendég. Ám nálunk most kosárlabda- csapat, jövő héten nemzetközi veterán teniszbajnokság, majd konferenciák résztvevői vendégeskednek, a kieső vendégforgalmat így pótoljuk, Hasonlóak a tapasztalatai Czankáné Szalóky Szilviának is. Ő több nézőpontból is elemezni tudja a helyzetet: a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke, magánszálláshelyet és strandi büfét is üzemeltet.

– Kicsi szállásadóként úgy látom: lényegesen csökken a forgalom. A magyar vendégek már az iskolakezdésre koncentrálnak. Vendéglátósként tapasztalom, hogy ha nem romlik el az idő, folytatódik a szezon, nyilván azért kicsit kevesebb vendéggel. De volt olyan év, hogy nem volt érezhető a csökkenés, csak szeptember első hetében. Egyesületi elnökékként is azt tudom mondani. hogy a magánszálláshelyeken a családos vendégek hazautazása miatt hetven százalékkal kevesebben vannak.  de megpróbáljuk idecsalogatni a őket, hiszen az ősz is tartogat még nyárias meleget, s még a Balaton is alkalmas lesz  fürdésre- részletezte. A turisztikai szakemberek azt is kiemelték: ősszel sok aranykorú vendég érkezik a tóhoz, akik szívesebben pihennek nyugalmasabb időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!