Hírek

2017.05.28. 07:27

Tartást kaptak - A névadókra emlékeztek az öregdiákok Nagykanizsán

NAGYKANIZSA - Kétszáz öregdiák és tanáraik találkoztak szombaton az egykori „vegyi” iskola épületében, ahol lehetőség nyílt az emlékek felidézésére.

Benedek Bálint

Az épületet napjainkban a piarista rend iskolaként használja, de a falán a 60. évfordulóra elhelyezett emléktábla azt hirdeti, hogy 2000-ig működött benne a Vegyipari, Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikum. Majd 1961-től az intézmény Winkler Lajos és Zsigmondy Vilmos nevét vette fel.

- Az öregdiák találkozó ötlete először az évforduló kapcsán jutott eszünkbe és azóta is majdnem minden évben sikerül megszervezni - mondta Csőgörné Kenese Mária szervező. - Sokak nincsenek köztünk, valakit az élet az ország másik felébe repített, de szerencsére a tanulókat szoros kapcsolat fűzte egykori iskolájához, hiszen legendásan jó oktatás folyt a falak között.

A szervező diákként és vegyészmérnök tanárként több szállal kötődik az egykori iskolához. Szerinte a nosztalgia közepette sokak dicsérték az egykori oktatási rendszert, hiszen akkoriban a tanárok figyeltek a gyermekekre, a diákok megtanultak viselkedni, s kaptak egyfajta tartást.

A névadók emlékére fényképekből, tablókból valamint újságcikkekből a Zsigmondy csarnokban a találkozó idejére kiállítás is nyílt.

- A relikviák között sétálva kicsit visszarepültem a diákévekre, felidéztem az akkori tanárainkat, akik a tudásuk legjavát adták át nekünk - vélekedett az 1963-ban érettségizett Németh Pál. - Nekik is köszönhető, hogy az egész életemet a magyar olajiparban töltöttem.

A pogányszentpéteri származású, ma Kaposváron élő, dr. Novák Ferenc jogász büszke arra, hogy éltének minden fontos mozzanatát a kanizsai intézménynek köszönheti.

- Az érettségi után egy héttel ismertem meg a feleségemet - mesélte. - Az iskola a szakmai mellett a közismereti tantárgyak oktatására is nagy figyelmet fordított, ezt bizonyítja, hogy könnyedén felvettek a jogi egyetemre.

Ugyancsak az oktatás minőségét dicsérte a később vegyészmérnök diplomát szerzett kanizsai dr. Etler Ottó.

- A gyakorlati órákon nem csak az ipar működésében láttunk bele, de munkatapasztalattal is gazdagodtunk, lendületet kapva az élethez - zárta a gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!