Hírek

2016.08.25. 18:45

Telik már az iskolatáska

Már csak néhány nap van hátra szeptember elsejéig, finiséhez érkezett az iskolakezdésre való felkészülés.

Benedek Bálint

Nagykanizsán tegnap szinte egymásnak adták egy belvárosi papír-írószer üzlet kilincsét a szülők és gyermekeik. Egyikük, Horváth Csilla például az öccse kislányának vásárolt, és hosszú listával érkezett. Pedig állítólag az írószerek jó részét már beszerezték. Azonban igyekeznek kivétel nélkül mindenre figyelni, ám ez nem könnyű feladat.

Orbán Viktorné fia, Levente a Kőrösi-iskolában ül először iskolapadba szeptember 1-jén.

Orbán Viktorné és kisfia, a nagykanizsai Kőrösi-iskola első osztályába készülő Levente, alaposan felkészültek az évkezdetre
Fotó: Gergely Szilárd

- Ennek megfelelően az alapoktól indulva beszereztük a táskát, a tolltartót gazdagon felszerelve, a rajzkészlethez pedig festék, ecset, írólapok valamint rajzlapok kellettek, de rengeteg féle füzet, bekötők, tornazsák és tornafelszerelés is gazdagította a repertoárt - fogalmazott Orbán Viktorné. - Elképzelhető, hogy így is kihagytunk valamit, de az első napokban biztosan lehet pótolni. Eddig 50 ezer forintot költöttünk, azonban jó hír, hogy a tankönyvek ingyenesek lesznek.

- A forgalom változó, ám a tapasztalataink azt mutatják, hogy a családoknál az utolsó pillanatokra marad a nagy bevásárlás - fogalmazott Kovácsné Boncz Éva üzletvezető. - Sokak nyaralnak, hiszen az időjárás most kedvező, kihasználják, hogy együtt lehetnek még. Olyanokkal is találkozunk, akik csak akkor szerzik be az írószereket, amikor a tanárok az első tanítási napon elmondják pontosan mire is van szükség.

A legújabb őrület a három dimenziós füzet. Ehhez az okostelefonra le kell tölteni egy alkalmazást, s a program segítségével a készülék kameráján keresztül a borítón megelevenednek a figurák.

- A normál, egyszerű, díszítés nélküli füzet 70 forintba kerül, de akár 500 forintosat is lehet találni - tette hozzá az üzletvezető. - Az A4-es méretűből a legolcsóbb 150, a prémium kategóriás viszont több ezer forintba is kerülhet.

Minden alsós ingyen kapja a tankönyveket és a rászoruló felsősök is - mondta Őry Gábor
Fotó: Keszey Ágnes

Ünneplőruha, tornazsák, tornacipő, tornaruha, iskolatáska, tolltartó, író- és rajzszerek, füzetek - ezeket mind meg kell venni a szülőknek. Őry Gábor, a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a tankönyveket az alsósok minden iskolában ingyenesen kapják, a felsősökéi átlagosan 10-12 ezer forintba kerülnek.

- A felsőbb évfolyamokon rászorultsági alapon kaphatnak a gyerekek ingyen tankönyvet, nálunk közel egyharmaduk. Erre azok jogosultak, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek - részletezte az igazgató.

A tankönyveken kívül vannak kötetek, amelyek beszerzését a pedagógusok kérhetik.

- A tanár nem teheti kötelezővé, de mindenki a legjobbat szeretné a gyereknek. Szoktunk ajánlani a tananyaghoz szorosan kapcsolódó szótárakat, különösen a helyesírásit - ez végigkíséri az életet. Olvasmányos könyveket is figyelmükbe ajánlunk. Nálunk nyitott polcon vannak a könyvek, a gyerekek bármikor levehetik, így nem szükséges megvenni, de azért otthoni használatra javasoljuk a meglétüket - mondta Rigóné Kulcsár Zsuzsanna, a Ranolder-iskola tanítója, aki ősztől első osztályosokat vezet be az iskolai életbe.

A tankönyveken kívül még sok minden kerül az iskolatáskába. A keszthelyi iskolában listával segítik a szülőket. A pedagógus szerint vannak írószerek, melyekből javasolt a jobb minőségűt - akár drágábbat - választani.

- Egyéni ízlés és pénztárca kérdése, ki milyen füzetet, iskolatáskát, tolltartót szerez be. Van, aki nagyon drágát, van, aki olcsóbbat és van, aki örököl mástól. A ceruza, színes ceruza, gyurma esetében szoktuk javasolni a szülőknek, hogy jobb fajtát vegyenek, hiszen a gyerekek azzal jobban tudnak dolgozni, sikerélményük van. A szülőknek el szoktuk mondani, hogy milyen minőségű ceruzára van szükség, ezen nem szabad spórolni. A füzetek esetében más a helyzet. Vannak díszes füzetek, amelyek ötször annyiba kerülnek, mint az egyszerűek. Rajzlap esetében is jobb a drágábbat választani, mert előfordulhat, hogy megveszi a szülő potom összegért - és a kisgyerek sír, hogy nem tud rá rajzolni. Mindig javasoljuk a szülőknek, hogy jól nézzenek körül, akár több helyen is - részletezte a tanító, akinek tapasztalatai szerint a most iskolát kezdők szüleinek minimum 20-30 ezer forintot kell rászánni a taneszközökre, táskára, ehhez jön még az ünneplőruha 10 ezer forint körüli, vagy ezt meghaladó költsége. S ha minden megvan, ami az iskolába kell, akkor a ruhásszekrénybe sem árt bekukkantani. Az utoljára tavasszal hordott cipőt is fel kell próbálni az ősz közeledtével - szinte biztos, hogy kinőtte a csemete - nem is beszélve a szoknyákról, pulóverekről, nadrágokról, kabátokról.

A zalaegerszegi Kiss Dominik első osztályos lesz. Györe Krisztina segített válogatni
Fotó: Katona Tibor

A zalaegerszegi Ady utcai papírboltban találkoztunk az első osztályba lépő Kiss Dominikkal, aki édesanyjával, Sifter Melindával az utolsó beszerzéseket bonyolította. A család húszezer forintot költött tanszervásárlásra, inkább a jó minőségűt választották mindenből. Az üzlet két munkatársa, Györe Krisztina és a Németh Bernadett elmondta, ilyenkor akcióval segítenek a szülőknek, bár a drágább tanszerek is gazdára találnak. Ha divatossá válik egy-egy holmi, mint például most a keményfedeles, helyes figurával ékes, nagyalakú füzet, azért a tinédzserek hajlandók többet is fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!