Hírek

2017.02.05. 18:10

Téltemető farsangi mulatságok

Keménfa, Barlahida – A farsang végét jelző húshagyókeddig ugyan még több mint három hét van vissza, ám már most szombaton megkezdődtek a megyében a hagyományos téltemető mulatságok.

Gyuricza Ferenc

A részben szabadtéri programokat ezúttal még az időjárás is kegyeibe fogadta, mert a kora délutáni ragyogó napsütés és a kellemes hőmérséklet sokkal inkább a tavasz derekát, mintsem a tél végét idézte.

Keménfán a forralt bornak így is volt keletje, míg Simon Ferenc harmonikásra vártak a falubeliek, jócskán merítettek a kellemes aromájú italból. A zenész megérkezését követően a kisbíró ragadta magához a kezdeményezést, s fennhangon hirdette, hogy bizony itt a zord idő vége, így a telet jelképező kiszebábot is illendő volna körbehordani a faluban.

Borka bohóc a barlahidai gyerekek körében a farsangi mókán Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az őrségi falvakban egykor az volt a szokás, hogy ha pártában maradt az összes lány, akkor farsangkor a fiatalokat kigúnyolták - mondta a Keménfa polgármestere, Cser Gábor. - Rönkre ültettek egy párt, s úgy vitték őket körbe. Tavaly mi is ezzel elevenítettük fel a farsangi szokásokat, ám idén már nem tehettük, hiszen július 9-én volt esküvő a faluban, bár a leányzót elvitték az egyik szomszédos településre. Ezért most téltemető mulatságot tartunk.

A szalmabábot közel kéttucatnyian kísérték körbe, majd a faluközpontban máglyára is vetették, ezzel jelezvén, hogy már valóban szeretnék elűzni a telet. A résztvevők papírlapokra a lidérceiket is felírták, azokat belehelyezték egy kézitáskába, amit Tóth Anita, az önkormányzat kulturális referense a bábu vállára akasztott.

- Azt tartja a mondás, ha a kiszebábbal együtt elégetjük a papírfecniket, akkor megszabadulunk ezektől a rémálmainktól és félelmeinktől - tette hozzá.

A szalmabáb elégetését követően a zalalövői Salla Néptáncegyüttes adott műsort, de a fánk, a zsíros kenyér és a tea is előkerült, így estig folytatódott a vidám mulatság.

Barlahidán is hasonló rendezvénnyel búcsúztatták el a telet. Németh Mária, a község könyvtárosa elmondta, tavaly olyan sikerrel élesztették fel a farsangi hagyományokat a községben, hogy már akkor a mókázás folytatása mellett döntöttek.

- Jelmezes felvonulás kíséretében, talicskán toltuk körbe a faluban a telet jelképező kiszebábot, amelynek a sorsa végül a művelődési ház udvarán teljesedett be - magyarázta Németh Mária. - A mulatság azonban ezzel nem ért véget, meghívtuk Zalaegerszegről Borka bohócot, akit a gyerekek nagyon szeretnek, s ezúttal is remekül elszórakoztatta őket, míg végezetül Pirzsók László teremtett zenéjével remek hangulatot a farsangi batyusbálunkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!