Hírek

2017.05.24. 12:22

Elkészítik a nagykanizsai temető kulturális térképét

NAGYKANIZSA – Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Nagykanizsai Városvédő Egyesület. A civil szervezet a jubileumi évben is több projekten dolgozik, így például a városi temető kulturális térképének elkészítésén.

Horváth-Balogh Attila

– Természetesen, ebben az évben az életünket a 30 éves jubileum határozza meg – hallottuk Cserti Tibor elnöktől. – Azt gondolom, egyesületünk szép kort élt meg, igaz, régebben sokkal nagyobb társadalmi bázissal rendelkezett, mint ma. Akkor komolyabb volumenű dolgokat, akár egy szoborállítást is fel tudtunk vállalni. Munkánk folyamatos, évtizedek óta tartó eleme a helytörténeti kutatások eredményeinek megjelentetése. Szeretnénk a fiatalokkal megismertetni Nagykanizsa múltját, annak fontos személyiségeit. Ezért is indítjuk újra el a jubileumi évben a városismereti totót, mely több fordulóból áll majd és a legügyesebb résztvevőket tárgyjutalomban részesítjük.

Cserti Tibor

Cserti Tibor azt is hozzátette: a Kanizsa Kul-Túra Egyesület segítségével hagyományosan a gyerekek számára helytörténeti túrákat is szerveznek ősszel. Mindezen túl már előkészítés alatt áll a városi központi temető kulturális térképe – ez a sírkertben nyugvó, Nagykanizsa története meghatározó kanizsai személyiségeinek sírhelyét, illetve őt magukat, a munkásságukat mutatja be.

A városvédők elnökének van egy álma, ami szeretné, ha valamilyen formában megvalósulna – ehhez azonban már biztosan nem elegendőek az egyesület pénzügyi forrásai.

Bátorfi Lajos síremléke a városi temetőben, aki a Nagykanizsán kiadott Zala-Somogyi Közlöny, illetve a Zalai Közlöny segédszerkesztője volt 1867 és 1871 között. Ő is nagyjaink egyike

– Mindig is tetszettek azok a vidám köztéri szobrok, „utcabútorok", amilyenek például Kaposváron, Székesfehérváron, vagy akár Pozsonyban is láthatók – jelentette ki. – Van nekünk a Deák téren egy Suszter allénk – miért ne lehetne az allé mellett elhelyezni egy sámlin ülő, épp munkálkodó öreg suszter szobrát? Azt hiszem, az ilyen és ehhez hasonló, vidám köztéri alkotások a városarculat előnyére válnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!