Hírek

2016.11.03. 17:08

Tenni vagy nem tenni? - Az önkéntességről a szenior akadémián

Zalaegerszeg - Az önkéntesség és a közösségépítés témakörébe kaptak betekintést a BGE Gazdálkodási Karának szenior hallgatói csütörtökön az akadémia őszi szemeszterének 4. konzultációs napján.

Fincza Zsuzsa

Elsőként Horváth Rita, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület (ZCÉKE) elnöke „Tenni vagy nem tenni? Ez kérdés?” címmel az önzetlen emberi cselekedetek fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, a jótékonyság és a saját akaratunkból nyújtott segítség nagyon mélyen gyökerezik a csoportban élő emberek egymásra utaltságában, s talán magában az emberi természetben is.

Szükségünk van a megerősítésre, a valahová tartozás érzésére, erőnk és fontosságunk tudatára, csoporton belüli státuszunk stabilizálására, s mindez arra indít, hogy segítségére legyünk a gyengéknek és a rászorulóknak. Ugyanakkor a közösség érdeke is azt diktálja, hogy az elesetteket nem szabad magukra hagyni. Ezt a közösségi érdeket az egyén felé a vallási parancsok és a társadalmi normák egész sora közvetíti.


Horváth Rita (balról), a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke és Bognárné Bengő Hajnalka alelnök az első előadás szünetében. Az önkéntes munka iránt igyekeztek "érzékennyé" tenni a  szenior egyetemistákat

Hogy miként teszünk mindennek eleget, arról az előadó István király törvényeiből kiindulva a lovagrendeken,a céheken, a védegyleteken keresztül az árvaházakon át egészen napjainkig ívelő történelmi áttekintést adott.A rendezvény második részében Bognárné Bengő Hajnalka, a ZCÉKE alelnöke, a Korán Érkeztem Közhasznú Egyesület elnöke képekben mutatta be az egyesületeiket, majd a koraszülöttek érdekében végezhető önkéntes munkáról szólt. Érzékenyítő célú előadásának időszerűségét alátámasztja, hogy Európai viszonylatban Magyarországon magas, 8,85 százalék a koraszülöttek aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!