Hírek

2017.08.11. 17:45

Termő fákat érintett - A helyi lakók úgy vélik, barbár csonkítás történt

ZALAEGERSZEG Gálafej, Jánkahegy, Vakaroshegy lakói kedden este szembesültek azzal, hogy az épp termő gyümölcsfák csonkítás áldozatául estek. A látvány több mint elkeserítő volt számukra.

Arany Horváth Zsuzsa

A panaszt Galbavy Zoltán városrészi képviselő közvetítette lapunknak, aki feljelentést itt tett ismeretlen tettes ellen. Többen sejtették, az áramszolgáltató végeztette el a ritkítást, de véleményük szerint a barbarizmust ez sem indokolja, ráadásul a kellő tájékoztatást sem kapták meg.

Megkerestük az E.ON sajtóirodáját, Varga Ivett válaszolt kérdéseinkre:

Az E.ON megbízásából történt a gallyazás. A faágak eltávolítására elsősorban az ott lakók biztonsága érdekében van szükség. Ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán a fák érintése, illetve azok környezetében való tartózkodás is életveszélyes helyzetet teremthet. A Zalaegerszeget érintő viharok során nagy mennyiségű üzemzavar keletkezett, döntő többségüket a biztonsági övezeten belüli fák okozták. A biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak (önkormányzat vagy magánszemély) kell rendszeresen gondoznia. (Erre minden évben, a kerti munkák indulásakor a sajtó útján is felhívjuk a figyelmet, a Zalai Hírlapban március 22-én jelent meg a felhívás.) Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött vállalkozóval végezteti el a gallyazást. Ha a tulajdonosok jelzik szándékukat a növényzet levágására, a szolgáltató a gallyazás idejére áramtalanítja a vezetéket.

Előre nem tervezhető, veszélyt elhárító intézkedés zajlott az E.ON szerint. Sebestyén Róbert a Lejtős utcában mutatja a keddi gallyazás nyomait Fotó: Pezzetta Umberto

Előre tervezett gallyazás esetén az önkormányzatot a munkálatokról értesítjük.

Jelen esetben azonban üzemzavart megszüntető, illetve az üzemzavarok megelőzését célzó azonnali beavatkozásra volt szükség. A fák a legtöbb helyen teljesen belenőttek a villamos hálózatba, így nagyobb mérvű gallyazásra volt szükség. Körültekintő tervezéssel, odafigyeléssel a gallyazási problémák megelőzhetőek. Arra kérünk minden kerttulajdonost, hogy - ahogy a vonatkozó szabályozás előírja - a vezeték biztonsági övezetébe ne telepítsen olyan fát, mely megnőve balesetveszélyes helyzetet teremt! A levágott nyesedék, faanyag a tulajdonosé, természetesen az önkormányzat rendelkezése szerint, ha ezt írja elő, azokat elszállítjuk.

Galbavy Zoltán úgy véli, a kiértesítés nem volt elégséges, hiszen sokan nem tudtak a dologról. Úgy tudja, az önkormányzatot sem értesítették. Az ilyen jellegű munkálatokra vonatkozó felhívást október végén kellene kiküldeni, nem tavasszal. Legalább a balesetveszélyre ne hivatkozzanak, mert most aztán tényleg nagyon sok helyen alakult ki probléma , tette hozzá.

Feljelentését visszavonta, az önkormányzat pedig megpróbál segíteni a romok eltakarításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!