Hírek

2016.12.11. 14:37

Tiltakoznak az új nyomvonal ellen - Úgy vélik, a szűk völgyben megfojtaná a falut az M9-es autóút

Alsónemesapáti - Nem szeretné a békés, csendes kis falu lakossága, ha az M9-es autóút 2 kilométer hosszan mintegy „átkarolná” a települést. A terv ellen csütörtök este közmeghallgatáson tiltakoztak.

Fincza Zsuzsa

Nem hajtják engedelmesen igába a fejüket - így döntöttek. Hosszas vajúdás után ugyanis az a terv látszik befutónak, amelyiken az autóút túl közel húzódna a lakóhelyükhöz.

- Immár 15 éve, hogy az M9-es autóút többféle változatban került véleményeztetésre, s az önkormányzat minden alkalommal határozottan a településtől távolabb eső nyomvonalat támogatta. 2006-ban és 2008-ban a képviselő-testület már az előzetes hatásvizsgálati időszakban nyomatékosan tiltakozott a községhez közel húzódó nyomvonal ellen. 2008 után nem történt érdemi előrelépés, 2011-ben a környezetvédelmi felügyelőség megszüntette az előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárást - kezdte az előzmények ismertetését Pereszteginé Cziráki Katalin, Alsónemesapáti polgármestere.

Tavaly nyáron új eljárás indult, amelyben Alsónemesapáti Zalaegerszeggel egyeztetve azt a tervet támogatta, amelyikben Alsónemesapátitól távolabb húzódik az út, és kedvező a megyeszékhely északi ipari parki megközelítése szempontjából. Az önkormányzat több alkalommal jelezte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség felé, hogy Alsónemesapáti szempontjából melyik a legkedvezőbb és elfogadható nyomvonal. Aztán a 2016. augusztus 15-én kiadott környezetvédelmi engedély a korábbiaktól teljesen eltérő, olyan új nyomvonalat szentesített, ami a falu lakott területétől közel két kilométeren át 300-400 méterre húzódna. A hatóság e tervvel kapcsolatban már nem kérte ki az érintettek véleményét.

Németh Zsolt alpolgármester szerint a valóság sokkal keményebb lesz, mint amit el tudnak képzelni, hiszen ha egy traktor elmegy arra, akkor is visszhangzik az egész környék Fotó: A szerző

A falu képviselő-testülete 2016 szeptemberében az illetékes Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult jogorvoslatért. E különbíróság, amely általában a benyújtott iratok alapján dönt, fontosnak tartja meghallgatni a kis falusi önkormányzatot, és egy február végi napra tárgyalást tűzött ki. Ennek és az országgyűlési képviselőjük közbenjárásának köszönhetően végül a felügyelőséggel is „tárgyalási pozícióba" került a falu képviselő-testülete, s a NIF képviselőinek, akik addig nem is reagáltak a hivatalos beadványaikra, szintén elmondhatták aggályaikat. Elsősorban azt, hogy ha a dombok között, szűk völgyben fekvő falu mellett halad a nagy forgalmú út, sem a zajtól sem a légszennyezéstől nem tudják megvédeni a lakosságot. Sérül az állampolgárok egészséges környezethez való joga, de vagyoni kárt is szenvednek, hiszen ingatlanaik elértéktelenednek, mert ugyan ki akar egy zajos, büdös faluban élni?

A november 22-én tartott megbeszélésen többféle verzió felvetődött, ezeket általában a magas költségek miatt utasították el. Maradt a nyomvonal az Avas-hegy mögött, majd északi irányba onnan kilépve a domb lábánál folytatódik, de most már zajvédő fallal és ökológiai erdősávval határolva. A tárgyalásokat követően szóba került egy másik lehetséges változat, amely nem a faluval egy völgyben, hanem odébb, a dombok között húzódna - de itt még vizsgálni kell, hogy a terep megfelel-e az előírásoknak. A felügyelőség viszont azt kéri, hogy a képviselő-testület vonja vissza a környezetvédelmi engedéllyel szemben benyújtott bírósági keresetét, mert abból - a NIF szerint - az önkormányzat rosszul jöhet ki.

Számos hozzászóló - köztük dr. Selmeczi Kamill, Fábiánné Simon Klára, Németh Zsolt, Krápicz Lászlóné, Szilvási László, Szilvási Éva, Krápicz László - véleményének meghallgatása után a közmeghallgatáson összegyűltek úgy döntöttek, nem vonják vissza keresetüket. Határoztak: minden alsónemesapáti lakoshoz eljuttatják a fórumon elhangzottak összefoglalóját, aláírásokat gyűjtenek, amivel a bíróság előtt is nyomatékosítják a tiltakozásukat. Az egészséges környezethez való alkotmányos joguk védelméért az állampolgári jogok biztosához fordulnak, s ha kell, egyéb akcióktól sem riadnak vissza. Ugyanakkor megbízták a polgármestert és a képviselő-testületet, hogy tárgyaljon a NIF képviselőivel a falu számára előnyös megoldás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!