Hírek

2017.01.16. 15:32

Tipegtek a gyalogosok - Sok helyen nem törték fel a jeget a járdákon

Körkép - A gyalogosok bánatára megyeszerte számos üzlet és intézmény bérlője, tulajdonosa feledkezett el tegnap a síkosságmentesítésről.

Pásztor András

Nagykanizsán hétfő délelőtt úgy tipegtek az emberek a Fő utcán, mintha félős pingvinek lettek volna. Az üzletek előtti járdaszakaszok többségét több centiméteres jég borította.

- Na, ezt írják meg az újságba! - mondta mérgesen egy asszony, miközben tyúklépésben próbált haladni a csúszós jégen. - Az üzletek bérlői állandóan panaszkodnak, hogy kevés a kuncsaft, de - tisztelet a kivételnek - egyiknek sem jut eszébe, hogy a boltja előtt feltörje a jeget.

A kanizsai Fő utca valóban vegyes képet mutatott, jeges és száraz útszakaszok váltották egymást. A tágabban értelmezett belvárosban is hasonló volt a helyzet: akadtak, akik komolyan vették a helyi rendeletben foglaltakat és voltak olyanok, akik megfeledkeztek a síkosságmentesítésről.

Kanizsán a Királyi Pál utcában például összefüggő jégtakaró borította a járdát, csak a templom előtt törték fel a jeget. Pár méterrel odébb éppen a Piarista-iskola gondnokai kezdték el apró kavicssal szórni az előttük lévő járdaszakaszt, ugyanakkor továbbhaladva, a Zsigmondy-tornacsarnok mellett viszont semmi jelét nem láttuk a síkosságmentesítésnek.

Kanizsán a Királyi pál utcában még tegnap reggel is összefüggő jég borította a járdaszakaszt. A közterület-felügyelet munkatársai Csik Tamás (balról) és Gyuranecz Tibor amellett, hogy dokumentálta az állapotokat, figyelmeztette is az ingatlanok tulajdonosait
Fotó: Szakony Attila

Városi túránk során egyébként több közintézménynél hasonlókat tapasztaltunk, így joggal vetődhet fel a kérdés: az önkormányzati vagy állami fenntartású intézmények miért nem tartják be a helyi rendeletet?

- Az önkormányzati rendelet értelmében mindegyik ingatlan tulajdonosa vagy bérlője köteles gondoskodni a síkosságmentesítésről - mondta Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője, s hozzátette: kollégái első körben csak figyelmeztetnek, ám ha valaki nem reagál a felszólításra, akkor akár közigazgatási eljárás is indulhat, s a bírság összege elérheti a 150 ezer forintot.

Arról pedig nem is beszélve, hogy bárki - ha az érintett szakaszon balesetet szenved - pert indíthat a tulajdonos, illetve a bérlő ellen.

- Az általános tapasztalatok azért nem olyan rosszak, a figyelmeztetés általában célt ér - említette Bakonyi Tamás, aki elárulta: probléma leginkább az üresen álló ingatlanok esetében tapasztalható.

- A hétvégén kispályás focikupát rendeztek a csarnokban, így hétfő reggel több jelzést is kaptam, hogy balesetveszélyes volt a járdaszakasz - ismerte el Bene Csaba főigazgató, majd hozzátette: tegnap délelőtt utasítást adott az azonnali jégmentesítésre.

A keszthelyi Fő téren száraz ösvényeket alakítottak ki. A kis Milánt toló Pampetrics-Réti Eszter szerint nehéz babakocsival közlekedni ilyenkor a Balaton-parti városban Fotó: Keszey Ágnes

Zalaegerszegen a Városgazdálkodási Kft. felelős a közterületi járdák hómentesítéséért, azokon a szakaszon, amelyekre az önkormányzattal kötött szerződése kötelezi. A lakások, cégek, irodák, intézmények, iskolák, üzletek stb. előtti járdák takarítása a vonatkozó helyi rendelet értelmében nem az ő feladatuk, ott az ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek gondoskodni a síkosságmentesítésről - tudtuk meg Kovács Mihály főkertésztől.

- Pénteken a hóesés kezdetével párhuzamosan kezdtük meg a feladatkörünkbe tartozó járdaszakaszok, terek, lépcsők síkosságmentesítését - tér a részletekre Kovács Mihály. - Három géplánccal dolgoztunk, ami egységenként 2-2 tolólapos, sószóróval felszerelt traktort és egy szállítójárművet jelent. Ezen túl hat csoportban dolgozott 30 főnyi kézi munkaerő, akik nyáron a parkfenntartást végzik, ezen felül alvállalkozók bevonására is sor került. A kezelésünkben lévő járdaszakaszokon, lépcsőkön, buszmegállókban folyamatosan, éjjel-nappal dolgoztunk, s több alkalommal hajtottunk végre síkosságmentesítést. Sajnos azokon a szakaszokon, ahol a letaposott hó jégpáncéllá alakult, sokkal nagyobb erőfeszítések árán sikerült kezelni a helyzetet. Ezt a feladatot csak kézi erővel, jégtörő lappal, plusz kapacitás igénybevételével tudtunk megnyugtató módon elvégezni. Az utolsó letaposott, visszafagyott szakasz síkosságmentesítésével vasárnap estére végeztünk.

- Szörnyűek - válaszolt tömören egy babakocsit toló anyuka Keszthelyen, amikor arról érdeklődünk, mit tapasztal, milyen a járdák állapota, milyenek az útviszonyok.

Fotó: Keszey Ágnes

- Tegnapelőtt és ma is a Balaton-part felé mentünk. Szakaszonként van, ahol el van takarítva, van, ahol nincs. Azt látom, hogy az utak jól járhatóak, de ott nem tudom tolni a babakocsit. A kastély felé is szoktunk menni, arrafelé latyakos. Itt és a Balaton-part felé a bicikliút le van takarítva, de a járdák nem mindenhol. Nehéz közlekedni, pont most mondtam egy ismerősnek, hogy jól jönne ilyenkor egy terepbabakocsi - mondta a sétálóutcán Pampetrics-Réti Eszter.

A helyi rendelet értelmében Keszthelyen is közös feladat a hó-és síkosságmentesítés. A lakóépületek, házak, üzletek előtt és mellett a lakók, tulajdonosok (vagy dolgozók) kötelessége szárazzá tenni a járdát.

- A tapasztalatok vegyesek: van, ahol takarítja a tulajdonos, van, ahol nem. Nyilván léteznek üres vagy idősek lakta házak is, de egy kis odafigyeléssel a szomszédok részéről ez is megoldható lenne - fejtette ki Sarkadi Szilvia, a Gazdasági Ellátó Szervezet kommunikációs munkatársa.

A lakások, cégek, intézmények, boltok előtti járda takarítása nem a városgazdálkodás feladata. Zalaegerszeg központjában számos üzlet példásan gondoskodott a síkosságmentesítésről, ám az utcákat járva másféle tapasztalatokat is szerezhetünk

Fotó: Katona Tibor

E szervezet feladata az úgynevezett szabadvezetésű (tehát lakóingatlanhoz nem köthető) járdák takarítása.

- Pénteken hajnali két óráig kint voltak a kollégák. Szombaton reggel folytatták, majd este is kint voltak. Vasárnap száraz hideg volt, akkor is kifejtette hatását az alkalmazott kalcium-kloridos oldat - tájékoztatott Sarkadi Szilvia.

A piac és a fizető parkoló területén a GESZ-el együttműködve az azokat működtető Városüzemeltető Kft. gondoskodik a területek tisztításáról. A parkolókban a várakozó járművek miatt nehézkes a hó- és síkosságmentesítés, ezért ott általában az esti, éjszakai órákban dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!