Hírek

2017.06.28. 16:20

Tippek az okos időbeosztáshoz

Javában tart a 11 hetes nyári iskolai szünidő: a gyerekek örülnek, a szülőknek viszont sok fejtörést okoz, hogy milyen programokkal töltsék ki a tanévkezdésig hátralévő időszakot. Az alábbiakban gyermekanimátor segít okosan megtervezni a vakáció hátralevő részét.

Zalai Hírlap

A nyári vakáció a gyerekek nagy kedvence, sok szülő számára azonban nehezen megoldható, ki vigyázzon az iskolából kiszabadult gyerkőcökre. A legtöbben nagyszülői segítséggel és táborokkal oldják meg a nyarat, de még ezek mellett is sokat segíthet, ha a szülők alaposan átgondolják a teendőket. Az alábbiakban az egyik hévízi szálloda gyermekanimátora, Sebestyén Orsolya segít néhány jól bevált tippel a nyári szünet okos megtervezéséhez.

Készítsünk menetrendet

A tapasztalatok szerint jól bevált módszer, ha nyári menetrendet készítünk. Így a gyerek is tudja majd, mikor mi következik, hova illeszkedjenek a kötelességek (például a kötelező olvasmányok), mire érdemes várni. A naptárkészítés nekünk is jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, a nyár melyik részét kell még megoldani. Még jobb, ha színes-rajzos naptár készül, amit kitehetünk a lakás központi részére (például a hűtőszekrényre), így mindig szem előtt van és rápillanthatunk, mikor milyen programra készüljünk.

Egyeztessünk a többi szülővel

Fontos, hogy tudjuk: nem egyedül küzdünk a nyári szünetben azzal, hogy meg kell oldani a gyerekfelügyeletet. Ezért beszéljünk a többi szülővel és a barátokkal, tanácsolja Sebestyén Orsolya. Azokkal, akik nyitottak rá, tervezzünk közös eseményeket. Időbeosztástól függően egyeztethetjük, hogy melyik napokon ki tud beugrani, és ezzel segíthetjük egymást. Ezt érdemes minél hamarabb tisztázni, hiszen a nyár elején-közepén még mindenkinél lehetnek kitöltetlen lyukak a programban, és könnyebb az összehangolás is.

Érdemes a családi vakációt úgy megtervezni, hogy izgalmas közös kalandokat nyújtson Fotó: Shutterstock

A nyaralás legyen közös időtöltés

Év közben sokszor kevés időnk jut egymásra: a munka, iskolai teendők és különórák miatt manapság rohanás a családok élete a hétköznapokon. A gyermekanimátor szerint ezért egyre többen szeretnék a családi nyaralást a pihenés mellett tartalmas közös időtöltésre is kihasználni. Érdemes a családi vakációt úgy tervezni, hogy izgalmas közös kalandokat nyújtson, miközben mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb programot is. Egy közös szülők-gyerekek teniszmeccs vagy egy anya-lánya beauty program például nem csak a feltöltődésre alkalmas, hanem segít összehozni a családot, és hosszú időre szóló élményekkel gazdagít.

Élmények, kötelességek

A legtöbb iskolában a nyári szünidőre is kapnak feladatokat a gyerekek. Különösen a nagyobbaknál jellemző például, hogy olvasónaplót kell készíteni. Annak érdekében, hogy ne augusztus végén legyen kapkodás, ezeket a kötelességeket is érdemes beosztani és előre meghatározni, mikor melyik feladat készüljön el. Ha okosan elosztjuk az egész vakációra a feladatokat, könnyebben megoldhatóak, mintha egy nagy falatként kellene rajtuk túlesni.

Érdekesség, hogy bármennyire is hosszúnak tűnik a nyári szünidő, a hazai iskolai vakáció hossza még így is csak a tizenegyedik helyezett Európában, derül ki a közleményből. Bulgária a  nyertes  a maga 11-15 hetes szünidejével, a második Olaszország (12-14 hét), a dobogó harmadik fokán pedig Lettország és Törökország áll a maga 13 hetes vakációjával. Ami pedig a másik végletet illeti: Angliában, Dániában, Hollandiában, Liechtensteinben, Németországban, Skóciában és Walesben csupán hathetes a nyári vakáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!