Hírek

2015.11.01. 16:29

Tisztelet a hősöknek - Díszőrséget adtak a vitézi rend tagjai

Nagykanizsa – Mindenszentek napján díszőrséggel tisztelegtek a világháborúk katonaáldozatainak emléke előtt a vitézi rend kanizsai tagjai a köztemetőben.

Horváth-Balogh Attila

A Történelmi Vitézi Rend Nagykanizsai Hadnagysága a Tripammer úti sírkert első világháborús emlékoszlopánál díszőrséget adott vasárnap délután fél négy és fél hat között, 30 perces váltással. Az I. és II. világháborúban elhunyt katonáknak szánt tisztelgésben a vitézi rend hagyományőrző díszegységei vettek részt. A megemlékezés keretében koszorút helyeztek el az emlékoszlopnál, illetve megkoszorúzták két, arany vitézségi éremmel kitüntetett első világháborús katona, vitéz Szabady Béla és vitéz Madarász László sírját is. Az elismerést csak olyanok kaphatták, akik kiemelkedő bátorságról, áldozatvállalásról tettek tanúbizonyságot a harcok közepette.

– Hagyományt szeretnénk teremteni a díszőrséggel – hallottuk Pető Attila hadnagytól, aki egyben az első világháborús hagyományőrző csoport vezetője is. – A dolog előzménye, hogy az ötletem nyomán 2013 óta végezzük az első világháborús sírok gondozását, és egy beszélgetés közben jött a díszőrség ötlete. Szerencsések vagyunk, mert a díszőrségben a megemlékezésen és tiszteletadáson túl teljes eredetiségében meg tudjuk mutatni az embereknek a két világháború katonai öltözékét, illetve fegyverzetét, hiszen 100-120 éves szuronyos puskákról van szó.

A megemlékezésen két, arany vitézségi éremmel kitüntetett első világháborús katona sírját is megkoszorúzták a vitézi rend tagjai. Képünkön  Németh Ferenc, Kámán Géza és Druskóczi István tiszteleg vitéz Szabady Béla sírjánál. A vitézi rend tagjai és lelkes segítőik ezeregyszáz világháborús síremléket újítottak fel és tisztítottak meg a mohától az elmúlt időszakban

Pető Attila azt is elmondta: korabeli öltözéküket egy veszprémi szabóságtól szerzik be, ez tehát nem jelent gondot. Nagy probléma azonban az  új tagok toborzása. Pedig plakátokat is készítettek, a fiatalok mégsem jönnek.

– A felnőttek, a városlakók viszont mindenhol tisztelettel fogadnak minket, ami jóleső érzés – folytatta. – Talán mert minden magyar családnak van olyan tagja, aki részt vett valamelyik világháborúban, annak hőse, áldozata volt, és az édesapák, nagyapák beszámolója révén ez az idősebb korosztály tagjait jobban megérinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!