Hírek

2017.05.12. 13:52

Tisztelgés és modernség - Radiológiai konferencia Hévízen

Jövőre lesz negyven éve, hogy Lélek Imre elindította a megyei kórházban az ultrahang diagnosztikát. Az intézmény egykori osztályvezető főorvosa tiszteletére az ő nevét viseli a képalkotó diagnosztikában dolgozók szakmai konferenciája, melyet Hévízen rendeznek meg.

Keszey Ágnes

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Izotópdiagnosztikai és Radiológiai Osztálya- több országos orvosszakmai szervezettel együtt - szervezte meg a Lélek Imre emlékülést, melyhez több napos ultrahang és modern képalkotó diagnosztikai konferencia kapcsolódik.

Lélek Imre 1968-ban érkezett Zalaegerszegre és lerakta a modern képalkotó diagnosztika alapjait.

- Ezzel híressé tette a megyei kórházat és radiológiai osztályát. Híres volt azért, mert követte a modern utat a betegségek kivizsgálásában és azért is, mert jó együttműködést alakított ki a kórház vezetésével és a megyei főorvosokkal. Megszerezte azokat a berendezéseket is, amelyekkel a radiológusok dolgozni tudnak. Így elsőként ő vezette be Magyarországon az ultrahang-diagnosztikát és vidéken az első DSA–labor (érkatéterezésehez szükséges berendezések) is nálunk létesült a nyolcvanas évek közepén – idézte fel lapunknak Dr. Nagy Gyöngyi, a kongresszus elnöke, a megyei kórház radiológusa, aki fiatal orvosként tanítványa volt a professzornak. A pénteki emlékülésen jelentették be a résztvevőknek, hogy a doktornő 25 évnyi osztályvezetői munka után nyugdíjba vonult április végén, ám diagnosztaként tovább dolgozik. Az új osztályvezető dr. Somogyi Rita lett.

dr. Nagy Gyöngyi az emlékülés megnyitóján Fotó: Keszey Ágnes

Az orvosi konferenciát kétévente rendezik meg.

-A hazai műhelymunkákat, értékeket mutatjuk meg, hogy bizonyíthassuk a fiataloknak: érdemes itthon maradni és egy jó közösségben tevékenykedni. Az emlékülés mindig a középpont, hogy ne feledjük a múltunkat, a gyökereinket. Mert ha van múlt, van mire építeni a jövőt és a közösséget életben tartani - hangsúlyozta dr. Nagy Gyöngyi. Az eseményen – többek között – köszöntötték dr. Horváth Katalint, a megyei kórház radiológus főorvosát, a Lélek Imre Alapítvány vezetőjét, s átadták az Emlékplakettet, melyet idén a budapesti dr. Várkonyi Ildikó érdemelt ki.

A több napos kongresszus csütörtökön továbbképzéssel kezdődött. Témái a központi idegrendszer, agyi és neurológiai, izom-és ízületi betegségek voltak, kiegészítve ultrahang-vizsgálati gyakorlati bemutatóval és MR-technikákról is szó esett. A pénteki emlékülés után az ultrahang-diagnosztika kapott főszerepet. A radiológusok gyógyító tevékenységéről: érkatéterezésről és daganatos betegek kezeléséről is szó esett. Ma végződik a konferencia: fül-és gyulladásos bélbetegségek képalkotó diagnosztikájáról és mammográfiás vizsgálatokról, modern eljárásokról  szólnak az előadások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!