Hírek

2015.06.24. 14:34

Titkos tollas terroristák?

Zalaegerszeg - Szemetelnek, fertőzést terjeszthetnek, mégis gyakran kapnak eleséget: ők a városban megtelepedett elvadult galambok.

Arany Gábor

„Felháborítónak tartom, hogy míg néhány nagyvárosban tiltják a galambok etetését, Zalaegerszegen ezzel senki sem foglalkozik" – fordult szerkesztőségünkhöz egy olvasónk. „A várost körbejárva sok erkélyt látni lehálózva, mert a lakók nem tudnak megbirkózni az egyre szemtelenebb madarakkal, más meg unalmában eteti őket, és rengeteg embernek okoz ezzel bosszúságot. Sokan már félnek ablakot nyitni, erkélyre, korlátra teregetni, mert ezek az állatok mindent összepiszkítanak, és ki tudja, milyen betegséget terjeszthetnek az éppen erkélyen kúszó-mászó kisgyerek számára", fogalmazott a panaszos.

Nos, a városban több középületet védenek már különböző eszközökkel a galambok ellen.

Városi galamb: aranyos tubi-tubi vagy utálatos repülő patkány

Nincs azonban olyan önkormányzati rendelet, amely kifejezetten a galambok etetését tiltaná, tudtuk meg a városüzemeltetési csoport vezetőjétől, Cseke Tibortól. Az ingatlantulajdonosok maguk gondoskodnak a madarak távol tartásáról. Egyébként panasz is ritkán érkezik a galambok etetése, piszkítása miatt a polgármesteri hivatalba.

– Idén jártunk kint egy kertvárosi társasháznál, mert a bejelentő szerint az egyik felső emeleti lakó odaszoktatta a galambokat – említett példát Székely Róbert szakreferens, de mint kiderült, akire panaszkodtak, maga is harcban állt a szárnyasokkal. – Hiába próbálta megakadályozni, befészkelték magukat a lécek közé, és a kotlás idején lepiszkítottak mindent alattuk, nála pedig lecsipegették az erkélyen nevelt növényeket – idézte fel.

Az eset kapcsán árajánlatot kértek galambok befogásával foglalkozó vállalkozástól, de végül nem került sor a beavatkozásra. E módszert említette egyik megoldásként Darázsi Zsolt, a madártani egyesület zalai vezetője is.

– Korábban, a nyolcvanas években rendszeresen és nagyobb számban befogták, felvásárolták a galambokat és Olaszországba szállították, ahol sportvadászok koronglövészet helyett használták célként – idézte fel az egyik megoldást. – Ezek az elvadult házigalambok nem védettek, nagyon tudnak szennyezni, és sokféle, akár az emberre is veszélyes fertőzést terjeszthetnek. Ezért minden módszer megengedett a távol tartásukra – szögezte le.

Horváth Attila, a közterület-felügyelet vezetője elmondta, évek óta nem érkezett panasz hozzájuk a galambok miatt. Szavaiból kiderült, ha valaki az etetésükkel, a madarak odaszoktatásával szennyezi a közterületet, akkor eljárást lehet indítani ellene. Amennyiben ez lakókörnyezetben fordul elő, és a többi lakónak okoz vele kellemetlenséget, birtokháborítási eljárást lehet kezdeni a madárbarát ellen.

Galambok a városban. Akad ahol turista-program az etetésük, de nem mindenki örül nekik. Fotó: Pezzetta Umberto

Szakértők szerint a galambok hordozta fertőzés akkor veszélyes, ha intenzív, közvetlen kapcsolatba kerülünk az állattal, valamint ha a fertőzés teljesen legyengült immunrendszerrel találkozik. A madarak terjesztette betegség, a papagájkór az érzékenyebbeknél tüdőgyulladásig fajulhat, míg egészséges embereknél a betegség lefolyása észrevétlen maradhat. Csak akkor aggódjunk, ha naponta és nagy mennyiségben lep el minket a galambürülék pora. Persze, ha hozzányúlunk az utcai galambhoz, kezet kell mosni, komolyabb óvintézkedésre viszont nincs szükség. A városi madaraknak azonban számos olyan vérszívó parazitája van, amelyik a fészkükben él és átterjedhet az emberekre. Emellett a tollak, az ürülékek és a döglött madarak, a madarak fészekrakó és tartózkodási helyének környéke a legkülönfélébb rovaroknak ad otthont. A madarak nitrogénben gazdag ürülékeitől szennyezett fában nagyobb eséllyel fordulnak elő farágó bogarak.

A galambürülékkel amúgy is érdemes körültekintően bánni. Ha épp minket talált el, és rögtön lemossuk, nem okozhat gondot. Ha az ürülékben található savak sokáig hatnak, az károsíthatja, korrodálhatja az anyagot. Néha egészen megdöbbentő pusztításra képes a vízzel elegyedett guanó.

Ha odaszoknak a galambok, megoldás lehet ellenük, ha ragadós szerrel fújjuk be kedvenc helyüket. A módszer pár hónapig hatásos. A különböző tüskék, hálók elhelyezése tartósabb eredményt ígér. Ha könnyen elérhető helyen van a galambok tere, magunk is kiépíthetjük a védelmi rendszert, ha nem, maradnak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!