Hírek

2016.02.09. 18:32

Tizenhatan a fűtetlen raktérben

Zalaegerszeg – A politika által hiszterizált légkörben született az elsőfokú ítélet és olyasmiért marasztalták el a vádlottakat, amit a kormány ősszel már tömegesen művelt.

Arany Gábor

Jelesül: migránsokat szállítottak át az országon, hogy Nyugta-Európába juthassanak. Amennyiben a hat vádlott bűncselekményt követett el, akkor azt tették ősszel a szállításokban közreműködött rendőrök is. Egyebek mellett ezzel érvelt és felmentést, illetve enyhítést kért a védelem az egerszegi törvényszéken kedden tárgyalt büntetőügyben. A történet tavaly március 5-re nyúlik vissza. Aznap hajnali két órakor Lentiben a rendőrjárőr ellenőrzésre akart megállítani két olasz rendszámú járművet. Az Opel személykocsi és az Iveco kisteherautó azonban elrobogott a szlovén határ felé. Két járőrautó indult utánuk, és Rédicsnél, a szlovén-magyar határnál sikerült feltartóztatniuk az autókat. Az Iveco sofőrje és utasa futva menekült el, a személyautóval utazó indiai és pakisztáni férfi elfogták. Társaik délelőtt Rédicsen kerültek rendőrkézre, további két személyt másnap a fővárosban fogtak el. A raktérben a rendőrök 11 afgánt és 5 bangladesit találtak, akik csak humanitárius tartózkodási engedéllyel rendelkeztek. Mint kiderült, 50-250 eurót fizettek fejenként az útért. Budapesten zsúfolódtak be fűtetlen raktérbe és a csempészek sehol nem álltak meg velük, hogy egyenek-igyanak, szükségleteiket elvégezzék.

A nyomozás feltárta, hogy Olaszországban élő indiai, illetve hazánkban menekültként tartózkodó afgán férfiak menekülteljárás alatt álló, magyar befogadó állomásokon tartózkodó migránsok Nyugat-Európába juttatására szerveződtek. A csapat tagjai megosztották a feladatokat: volt aki a szállításért, más a ”toborzásért” felelt, míg ketten közülük a menekülteket szállító autó előtt haladva az „előfutó gépkocsiból” a közúti ellenőrzéseket figyelte és jelzett a teherautó sofőrjének.

A hat férfi közül hárman 2 év 8 hónap, hárman 4 év fegyházat kaptak vagyoni haszonszerzés végett, a csempészet személy sanyargatásával, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt. Az októberben született ítéletet a törvényszék kedden helybenhagyta, így az jogerős. Az indoklásban egyebek mellett elhangzott, nem lehet párhuzamot vonni a migránsok állam általi szervezetten történt szállításával. Azt ugyanis nemzetközi megállapodás alapján, törvényi felhatalmazásnak megfelelően és anyagi ellenszolgáltatás nélkül hajtották végre. A vádlottak pedig azzal is tisztában voltak, hogy a határt nem léphetik át legálisan az általuk szállított emberek, mert nem rendelkeztek az ehhez szükséges okmányokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!