Hírek

2014.04.17. 16:25

Több baleset történt

Zalaegerszeg - Az enyhe tél megmutatkozott az első negyedévi baleseti statisztikában is: több baleset történt.

Arany Gábor

Ráadásul idén korábban kezdődött a kétkerekűek szezonja is, hívja fel rá a figyelmet a baleset-megelőzési bizottság tájékoztatója. Az elmúlt évvel való összevetést jelentősen befolyásolja, hogy tavaly április közepéig tartott gyakori havazásokkal a tél. Ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy 2008 óta a közúti közlekedés biztonsága jelentősen javult.

Az előzetes baleseti statisztika szerint ez évben március 31-ig összesen 2.996 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt az országban. Ez 11,6 százalékkal több az előző év hasonló időszakához képest. (2.685 bal-eset volt). Érdemes a negyedévi adatokat a tíz évvel korábbihoz is viszonyítani, 2004-ben 3.897 baleset történt, azaz 23 százalék a csökkenés.

Nem kezdődött jól ez az év, de aggodalomra még nincs ok. Fotó: Archív

A halálos kimenetelű balesetek száma 2013-hoz viszonyítva 27,4 százalékkal nőtt, de 2004-hez képest 50 százalék a csökkenés. A súlyos és könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek ugyancsak gyakoribbak az idén. A súlyosaknál a múlt évhez viszonyítva 18,2 százalék a többlet, míg 2004-hez képest 33,8 százalék a csökkenés. A könnyű sérüléseseknél 2013-hoz mérten 8 százalék az emelkedés, de 2004-hez képest 14 százalék a csökkenés. A közúti balesetek idén 28 halálos áldozattal többet szedtek az előző év hasonló időszakához viszonyítva, viszont 51,6 százalék a csökkenés 2004-hez képest. Idén nőtt az ittasan okozott balesetek száma is, mégpedig 14,5 százalékkal. A növekedés ellenére a tíz évvel korábbi állapothoz képest ez 73 százalékos csökkenés.

A közlekedési balesetek főbb okai nem változtak: első helyen emelhető ki a sebesség helytelen megválasztása (29,1 százalék), amit az elsőbbség meg nem adása követ (26,4 százalék), harmadik az irányváltoztatási, haladási és bekanyarodási szabályok megsértése (13,75 százalék). Az előzetes adatok alapján a személysérüléses közúti balesetek 65,5 százalékát személygépkocsi vezetők, 9,4 százalékát tehergépjármű-vezetők, 9,4 százalékát kerékpárosok okozták. A gyalogosok részesedése: 7,6 százalék.

A legutóbbi közúti baleseti adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy hazánkban a közúti közlekedésbiztonság trendjében a korábbi években tapasztalt javulás üteme lelassult, egyes mutatók kedvezőtlenül alakultak.

A statisztika egyértelműen jelzi azokat a területeket, ahol a közúti közlekedésbiztonság javulása érdekében beavatkozásokra van szükség. Ezért a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésének ellenőrzése, valamint körükben a megelőzés kiemelten kezelendő fel-adatok közé tartozik. Ezen túlmenően első számú feladat a balesetek bekövetkezésében meghatározó szerepet játszó szabályszegések – sebességtúllépés, passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása ittas járművezetés – visszaszorítása.

Címkék#baleset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!