Hírek

2017.06.12. 20:13

Keszthely Triathlon: hatalmas siker és várakozó autósok

Több ezer sportoló és néző, rangos nemzetközi viadal és az utakon dugókban veszteglő, kiutat kereső autósok. A hétvégi sikeres triatlonversenyről megoszlanak a vélemények.

Keszey Ágnes

A Tapolcai útról szeretett volna eljutni egy olvasónk a Vaszary utcában lakó édesanyjához, családi ebédre. A gyenesdiási körforgalom után a Zámorin keresztül eljutott a Balaton-part közelébe,onnan Hévíz felé indult. Ahogy fogalmaz: „elkerülő- valamint egérutak tömkelegét próbáltuk", többek között Hévíz és az alsópáhoki út közti átkötő szakaszon is. Mint írja, „egy - szintén mérhetetlenül dühös - autóstárs az ott álló rendőrökkel üvöltött, hogy ugyan árulják már el, hogy hogyan lehet oda bejutni. Végső kétségbeesésemben elmentünk addig a körforgalomig, ahol az autópálya felé lehet kikanyarodni, az már igazán kint van a városból." Ezek után úgy döntött, nem utazgat tovább gyermekével, visszafordulva a Rezi út (Gyenes) irányába hazajutott Cserszegtomajra. Volt, aki feltette a kérdést a közösségi oldalon, hogy ki engedte a versenyt nagyon forgalmas 76-os útra, volt, aki másfél óra alatt ért el Zalaegerszegről Hévízre egy öt hónapos kisbabával. Egy keszthelyi lakó azt írta: „ egyszerűen nonszensz, hogy 60 éves keszthelyi múlttal nem találtam "egérutat" a Vaszary Kolos utcából Gyenesdiás felé. Tolató, forgolódó autók, kocsisorok.... Voltak akik nyugodtan ültek a kocsijukban, voltak akik kiszálltak és üvöltöztek azokkal a szerencsétlenekkel akik a lezárásoknál álltak (és igazából nem tehettek semmit).... Egyik helyen a sorban állt egy esküvői kocsi, benne a menyasszonnyal és a vőlegénnyel, a sofőr többször oda ment beszélni a lezárásnál álló emberhez, de mindhiába."

A panaszok mellett a programot dicsérő, s megértésre, türelemre intő kommentek is születtek, s sokan megfogalmazták véleményüket, miszerint e verseny élénkíti Keszthely életét, s jó hírét viszi a városnak.A verseny szervezői – mint ahogy ezt előírás is – előre bejelentették a verseny útvonalát és a területek igénybevételét, évről-évre arra törekednek, hogy a rangos verseny minél kevesebb fennakadást okozzon a közlekedésben. A Keszthely triatlon oldalán is elérhető dokumentumok alapján a keszthelyi önkormányzat és a közútkezelő szervezet is hozzájárult ezekhez – ahogy a közútkezelői hozzájárulásukban olvasható – a forgalmi előírás: a Keszthelyi rendőrkapitányság által jóváhagyott útlezárási terv és biztosítás szerint történik.Rendőrök és polgárőrök is részt vettek a forgalomirányításban, s előzetes forgalomtechnikai vizsgálatok is történtek és tervek készültek mind a belterületi, mind a főútvonalak forgalmát érintően. Voltak olyan pontok, ahol nagyobb dugó alakult ki -értesüléseink szerint részint helyszíni információhiány, részint az időjárás és a tervezettnél nagyobb autós forgalom miatt. Sznopek Veronika, a Zala megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az ilyenkor szokásos rend szerint miután a rendező a közút kezelőitől hozzájárulást kér, erre a rendőrségtől is igényel biztosítást.- Ez most is így történt, de minket már kész tények elé állítanak, mi csak azt az információt kapjuk, hogy melyik út lesz lezárva – szólt az általános eljárásról.- A rendőrségnek az volt a dolga, hogy a sportrendezvény és közlekedés biztonságát szem előtt tartsa, ügyeljen a versenyzők biztonságára. Több helyen voltak biztosítási pontok és amikor lehetőség volt, a kollégák engedték a forgalmat, de többször volt , hogy meg kellett várni, míg elhalad a versenyző. Ez időként azt eredményezte, hogy várakoznia kellett az autósoknak- mondta a szóvivő.- Van egy forgalomtechnikai terv is és a szervező kötelezettsége a médián keresztül tájékoztatni a lakosságot. Ez a városi honlapon is szerepelt, hogy mikor, hol lesz útlezárás. Fontosak a nagy sportrendezvények: a Keszthelyi Kilométerek , a Keszthely Triatlon és hamarosan lesz a Tour de Hongrie. Ezek útlezárásokkal járnak, igyekszünk minél jobban tájékoztatni a lakosságot, kérjük, figyeljék ezeket – emelte ki a polgármester.Viczián Gábor, a triatlon főrendezője a versennyel kapcsolatos érdeklődésünkre azt mondta: 2500 sportoló vett részt a megmérettetésen.- A négy versenyből ez sikerült a legszínvonalasabban és biztonságosan. A visszajelzések, amit a versenyzőktől és a nézőktől kaptunk, mind nagyon jól voltak. Több mint ötezer vendégéjszaka teljesült Keszthelyen és környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!