Hírek

2016.04.17. 15:03

Több mint kétszáz féle eb a Gébárti-tó környékén rendezett kutyatalálkozón

Zalaegerszeg - Vasárnap nemzeti CAC kiállítást és országos tenyészszemlét rendezett a Gébárti-tónál a Zala Megyei Kynológiai Egyesület.

Magyar Hajnalka

A nagylengyeli gyökerekkel bíró egyesület három éve alakult, ez a második kiállításuk - tudjuk meg Orbán Sándor elnöktől, aki elégedett az érdeklődéssel, hiszen közel ötszáz kutyát neveztek.

- A mai szemlékre már nem jellemző az ezer feletti nevezés - teszi hozzá. - Magyarországon három éve a kutyát haszonállattá minősítették, emellett a felügyelet is új kezekbe került, ami nem a remélt hatást hozta. Mindez visszafogta az érdeklődést. Mára újból változott a helyzet, a parlament egy hónapja megszavazta, hogy a fajtaklubok és egyesületek feletti felügyeletet, a 9 magyar fajta kivételével visszakapja a korábban azt 114 éven át gyakorló MEOE. És a kutyák is megint hobbiállatnak minősülhetnek.

Az ebek persze nem sokat érzékelnek a fejük felett zajló jogszabályi csatározásokból, élvezettel szaglásznak, lustán napoznak, vagy éppen hozzák a legjobb formájukat a szemlén. A mustrára több mint 200 fajta kutyát neveztek a törpetacskótól a bernáthegyiig, bizonyítja ezt a kiadott katalógus is. A kutyások az ország számos szegletét képviselik, de Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából és Lengyelhonból is érkeztek. Az elsősorban a felvezetett kutyák küllemét elbíráló minősítő kiállítással párhuzamosan bizonyos fajták számára tenyészszemle is zajlik. Ez utóbbi komplexebb vizsgálódás, hiszen a külső mellett a tenyésztés szempontjából lényeges egyéb tulajdonságok - idegrendszer erőssége, őrző-védő hajlam, stb. - is mérlegre kerülnek. Mindemellett a törzskönyv nélküli fajtatiszta hobbikutyáknak és a keverékeknek ugyancsak lehetőséget biztosítanak a megmérettetésre.

A gazdák közül számosan sátrakat állítottak, hogy kényelmesebben töltsék a napot, Tóthné Tóth Linda és családja pedig már szombaton megérkezett Komárom-Esztergom megyéből, hiszen két gyerek is utazott a „falkával”.

- Komondort és pulit tartunk, pár éve foglalkozunk tenyésztéssel - mondja. - Gyakran utazunk hasonló rendezvényekre, ez már csak együtt jár a kutyázással...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!