Hírek

2016.09.28. 17:25

Több út is megújul jövőre - Manninger Jenő tartott sajtótájékoztatót útfelújításokról, szavazásról

Keszthely – Jövőre megkezdődik a hévízi Széchenyi utca, és a Zalacsány-Kehidakustány közötti út felújítása, illetve megújul a főút Gyenesdiáson és Vonyarcvashegyen. A zalai útkorszerűsítésekről tartott sajtótájékoztatót Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerdán.

Keszey Ágnes

A megye úthálózatán több fejlesztés is történik az elkövetkezendő években. Manninger Jenő elmondta: folyik a tervezett M9-es, a gyorsforgalmi 76-os, valamint az M7-es Keszthely–Hévíz közötti szakaszának előkészítése. A közeljövőben kezdődő kivitelezési munkákról is szólt.

– A meglévő úthálózat felújítása is fontos. Néhány héten belül befejeződik Balatongyörök környékén a 71-es út teljes felújítása: új pályaszerkezetet, aszfaltréteget és padkát építenek – szólt Zala egyik legforgalmasabb részéről Manninger Jenő. A miniszteri biztos hozzátette: a 71-es út megújítása a jövő évben folytatódik Gyenesdiáson és Vonyarcvashegyen.

– Uniós forrásokból szintén jövőre indulhat a hévízi Széchenyi utca teljes felújítása és a Zalacsány-Kehidakustány közti szakasz új aszfaltréteggel való korszerűsítése – mondta a képviselő, aki szólt a hazai költségvetési forrásokból megvalósuló fejlesztésekről is.

– A keszthelyi Csapás út, a Kertváros mellett haladó Keszthely és Hévíz közötti út, a Zalaszentgrót-Türje, valamint a Nemesboldogasszonyfa-Alsópáhok szakasz felújítása is szerepel a tervek közt.

Jövő évben kezdődik a főút megújítása Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson. A rekonstrukció ütemezése a gyenesdiási vízvezeték felújításától függ – erről is szólt Manninger Jenő. Fotó: A szerző

A 76-os számú úton a zalaapáti előtti körforgalom és a Sármellék-Zalaapáti közti szakasz is megújul. A megye másik részén lévő 74-es úton a botfai csomópont elkészült, a rekonstrukció folytatódik Zalaegerszegtől Bak felé. Több út megújítása a Területi Operatív Program támogatásával történhet meg. A pályázatokról idén döntés születik, jövőre pedig kezdődhetnek a tervezések és a munkálatok.

– Egy országos forgalombiztonsági program keretében nyílhat lehetőség a cserszegtomaji körforgalom építésére. Zala keleti felében ez az elsődleges beruházás, amit kértem a körforgalmi csomópont építések között. A következő években sor kerülhet rá, de a becsült költség 200 millió forint körüli összeg. Kezdeményeztem Türje és Sümeg közt, a Szalapa környéki csomópont átépítését is – mondta Manninger Jenő. Távlati cél, hogy a 71-es út balatoni szakaszát tehermentesítve Hévíznek korszerű bekötése legyen Sümeg-Bécs felé.

A sajtótájékoztató másik témája a népszavazás volt. Ennek kapcsán Manninger Jenő úgy fogalmazott: nemzeti sorskérdésről van szó, hogy megvédjük és biztosítsuk Magyarország jövőjét. Felvetésünkre, hogy ellenzéki pártok hangoztatják, hogy Orbán Viktor februárban Brüsszelben aláírta a kvótamegállapodást, azt válaszolta: ez téves információ.

– A kvóta ellen szavazott több ország, a visegrádi négyek is ez ellen foglalnak állást. Látható, hogy most is folyik olyan törvénykezés Brüsszelben, mely próbálja megkerülni az eddigi megállapodásokat és át akarják ezt erőltetni. Már osztrák politikai szinten is kinyilvánították, hogy nem valósítható meg a kvóta. Azt gondolom, nem reménytelen ez a harc. Ezért is fontos, hogy mindenki kinyilvánítsa véleményét a népszavazáson, mely nem egy párt ügye, hanem az egész országé, hogy kötelezően ne lehessen betelepíteni menekülteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!