Hírek

2017.04.14. 17:05

A zalabaksai Horváth házaspár már évtizedek óta foglalkozik különböző technikájú tojásdíszítéssel

A legenda szerint a Tiberius császárhoz ellátogató Mária Magdolna piros tojást adott az uralkodónak, miközben azt mondta neki: „Jézus feltámadt”. Ezt utánozták az első keresztények, akik Jézus feltámadásának évfordulóján piros tojást ajándékoztak egymásnak.

Gyuricza Ferenc

Horváthné Császár Erzsébet mondta mindezt, aki férjével, Zalabaksa polgármesterével, Horváth Ottóval együtt immár több mint két évtizede folyamatosan végez különböző technikákkal tojáshímzést. A házaspár alkotásai jelenleg a Lendva-hegyi Vinarium kilátótoronyban láthatóak, ahol egy nemzetközi tárlaton egyedüliként képviselik hazánkat.

- Évtizedek óta foglalkozunk díszítőművészettel, én, mint pedagógus a pályám kezdete óta, vagyis közel negyven esztendeje, és jó húsz éve a férjemet is sikerült megfertőznöm vele - foglalja össze Horváthné Császár Erzsébet. - Nem a tojásdíszítéssel kezdődött, hiszen a népi díszítőművészet szinte valamennyi ágába belekóstoltam, ám a tojásfestés áll a legközelebb hozzám.

A Horváth házaspár egészen egyedi módon dolgozik, hiszen nem a leginkább ismert technikákat - viaszírás, levélrátét, karcolás - alkalmazzák, hanem áttört tojásokat készítenek. Ennek a lényege, hogy nem a tojás felületére viszik fel a mintát, hanem a héjába faragják be. Különféle alapokra dolgoznak, a tyúktojás mellett használnak lúd-, hattyú-, emu- és strucctojásokat is. Horváth Ottó azt mondja: ezek mindegyikének megvan a maga sajátossága s ennek okán a szépsége is.

Horváthné Császár Erzsébet hagyományos technikával készített, Horváth Ottó pedig áttört tojásokat mutat Fotó: Gyuricza Ferenc

- A lúd- és hattyútojás esetében az azsúrozást és a maratást igen szépen lehet kombinálni az áttöréssel - mutatja a férj. - Az emu tojása többek között azért érdekes, mert van egy sötétzöld alapszíne, ebből már eleve jól lehet elindulni a tervezésnél, a strucctojás esetében pedig a mérete és a vastagsága is olyan lehetőségeket ad a díszítésre, amit más nem tud biztosítani.

- A mintákat többnyire én tervezem és rajzolom meg - vette át a szót a feleség. - Míg a kisebb méretű tojásoknál inkább a hagyományos, a népi díszítőművészet tárgyköréhez illő mintákból indulok ki, addig a strucctojásnál akár az ősi szimbólumokra, akár az állatábrázolásokra vagy bármilyen más figurális megoldásra is van lehetőség. Egy strucctojást emiatt sokkal inkább lehet személyre szabottan díszíteni.

Maga a folyamat a következőképpen zajlik. Horváthné Császár Erzsébet megtervezi és felrajzolja a tojás felületére a mintát. A strucctojás esetében általában tagolni kell, hiszen egyben nehezen átlátható. Erre a növényi ornamentika a legjobb eszköz, a széles osztósávok közé pedig jöhetnek a különböző figurális, akár személyre szabott ábrázolások. Kértek tőlük esküvőre, születésnapra, gyermekáldásra, nyugdíjas búcsúztatóra, különböző évfordulókra és jubileumokra tervezett mintázatú tojást is. Magát a faragást, illetve a tojás áttörését a férj végzi egy speciális eszközzel, gyémántmaróval.

- A strucctojás a vastagsága miatt nemcsak az áttörésre ad lehetőséget, hanem arra is, hogy játszadozzon az ember a felületével - tette hozzá Horváth Ottó. - Miután a tojás felülete fényes, így ha abba belemarunk, olyasmi hatást kelt, mintha márványfelületbe vésnénk bele. A fényes felület a marás után mattá válik, s ezzel még inkább fokozható a hatása.

Horváthék szerint míg a kisebb méretű, tehát a lúd- vagy hattyútojások díszítése a népi kézművesség tárgyköréhez illik, addig a strucctojás megmunkálása már inkább tekinthető iparművészeti tevékenységnek. Nemcsak a technika, de a szabadabb témájú ábrázolás miatt is.

- A tojás az emberiség legősibb szimbólumai közé tartozik - mutatott rá Horváthné Császár Erzsébet. - A pogány népszokásokhoz kapcsolódott eleinte, de aztán a kereszténység is átvette. A tojás Krisztus feltámadásának a jelképe lett, egy legenda szerint ugyanis a Tiberius császárhoz ellátogató Mária Magdolna egy piros tojást adott az uralkodónak, miközben azt mondta neki: „Jézus feltámadt". Ezt utánozták az első keresztények, akik Jézus feltámadásának az évfordulóján piros tojást ajándékoztak egymásnak. Így menekült meg a pogány tojáskultusz, s lett belőle a húsvéti ünnepkör egyik legfontosabb szimbóluma.

- Évekkel ezelőtt belefaragtam tojásba a keresztút állomásait - árulta el Horváth Ottó. - Idén pedig az a tervem, hogy a helyi templom felszentelésének 25. évfordulójára készítek egy áttört strucctojást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!