Hírek

2017.02.28. 09:49

Kétszer már ölt, újra megpróbálta - 16 évet kapott

Pécs, Zalaegerszeg – Jogerősen is 16 év fegyházra ítélte kedden a Pécsi Ítélőtábla dr. Tóth Sándor vezette tanácsa azt az 59 éves tormaföldei férfit, aki élettársa rokonaira támadt és két embert megkéselt 2015 nyarán.

Arany Gábor

Az emberölésért korábban már kétszer büntetett férfit a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntető tanácsa 16 év fegyházra ítélte tavaly májusban. Ez ellen a vádlott és védője téves minősítésre hivatkozva enyhítésért fellebbezett. A most 59 éves Sz. Zoltánt több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.

Az előzményekhez tartozik, hogy Sz. Zoltán 1980­-ban Zalabaksán hirtelen haragjában fejszével agyonütött egy férfit, amiért 11 évet kapott. Tormaföldén pedig egy fiatalembert szúrt szíven, 1997 nyarán. Ezért 14 évre ítélték, feltételesen szabadult 2006 novemberében. Két évvel ezelőtt zaklatásért indult ellene büntetőeljárás, mert a férfi az élettársát megöléssel, házuk felgyújtásával fenyegette meg. A Marócon 2011-től öt gyermeket nevelő pár kapcsolata 2015 tavaszán megszakadt a férfi erőszakossága miatt. Az asszony a gyerekekkel együtt Bánokszentgyörgyre költözött a rokonaihoz. Sz. Zoltán többször is próbálta hazahívni párját,  de hiába, amiért a férfi megfenyegette őt a rokonaival együtt. Ezek után 2015. június 6-án dél tájt Sz. Zoltán ismét megjelent a bánokszentgyörgyi háznál, de  élettársa újra elutasította. Ezen feldühödve Sz. Zoltán a zsebéből 6-8 centis pengéjű kést előhúzva trágárságokat kiabálva megöléssel fenyegette meg a nőt és a házhoz indult az udvaron át, közben ott egy talicskája fölé hajoló férfit szó nélkül mellkason szúrt.

A szerencsétlen ember igyekezett elmenekülni támadója elől, Sz. Zoltán pedig berontott a házba. Volt, aki bezárkózott előle a szobába, oda nem jutott be a férfi, aki a konyhában egy nőt utolért és a lapockájába döfte a kését. Ez után a földre háttal lezuhanó áldozatát a homlokán és a mellkasán háromszor megszúrta. Az asszonyt a kiáltozásra a házba besiető kamasz mentette meg, lapáttal hátba verte Sz. Zoltánt, aki emiatt ellene fordult. A fiú erre kimenekült, nyomában a feldühödött férfival, aki hamar felhagyott az üldözésével, visszatért az utcán hagyott kerékpárjához, és elkarikázott. A megszúrtak közül a férfi közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett, ami időben érkező szakszerű orvosi ellátás nélkül halálos is lehetett volna. A nő sérülései súlyosnak bizonyultak, de a támadott testrészekre tekintettel a halálos sérülés sem volt kizárt.

A másodfokon eljáró ítélőtábla a fellebbezést alaptalannak találva az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!