Hírek

2016.05.04. 16:26

Történelmet írtak: Az emelt szintű vizsga jól jön a magas pontszámok eléréséhez

Zalaegerszeg - Mátyás király hadjáratai, Erdélyi Fejedelemség, Károly Róbert, Mária Terézia, Rákosi-korszakhoz, Bethlen István miniszterelnöksége. Szerdán zajlott le a történelem írásbeli érettségi.

Arany Horváth Zsuzsa

Ezúttal a tudásukról emelt szinten számot adó zalai diákokat kerestük fel. A megyeszékhelyi Kölcsey-gimnáziumban a keszthelyi Vajda János Gimnázium három tanulójával találkoztunk. (A diákok nem érettségizhetnek saját iskolájukban ezen a szinten.) Ők a választott felsőoktatási intézmény igényeihez igazodva vágtak bele az emelt szintű maturálásba.

- A tesztkérdések nem okoztak problémát - mondta Horváth Csenge, aki a Corvinus Egyetemre készül nemzetközi gazdálkodás szakra. Olyan magas a ponthatár, 465 pont, hogy emelt szintű érettségi dolgozat nélkül nincs esély az elérésére. - Az esszé kérdések közül Hunyadi török ellenes harcait választottam, valamint a kereszténységet és a hazai roma helyzetet elemeztem. Még biológiából is teszek érettségit, mivel a pszichológiát is megjelöltem.

Nagy Fatime, Tóth Máté, Domján Brigitta és Horváth Csenge már túl a dolgozaton. Fotó: Katona Tibor

A szintén Keszthelyről érkezett Nagy Fatime és Domján Brigitta sem találta megoldhatatlannak a feladatokat. Az órákon és a fakultációkon minden témakör szóba került, úgy érzik, tanárnőjük, Fülöp Erika és Tóthné Villányi Márta a legjobb felkészítést nyújtotta. Fatime, aki a Pannon Egyetem turizmus szakára készül, elmondta, a topográfiai feladatra kellett jobban figyelnie, a magyarországi nevezetes települések nevét kellett tudni elhelyezkedésük és történelmi jellemzőik alapján. (Kassa, Esztergom, Pozsony, Visegrád volt a jó válasz.) Hogy mennyi a dolguk a diákoknak, azt az is jelzi, hogy Fatime angolból és olasz nyelvből is emelt szintű vizsgát tesz a napokban. Brigitta a szintén magas pontszámot követelő Budapesti Gazdasági Egyetemre készül, külkereskedő szeretne lenni.

- Hunyadi hadjáratait választottam, s a roma kérdés mellett az afrikai népesedést fejtettem ki - mondta Brigitta, jelezve, az érettségi szinte a napi aktuális világproblémák megértését is célozza.

Tóth Máté a zalaegerszegi Báthory szakközépiskolából érkezett az emelt szintű érettségire, ő a vendéglátóipari főiskolát célozza a Budapesti Gazdasági Egyetemen, valamint a Közszolgálati Egyetemet jelölte meg. A brit gyarmatbirodalom és a kiegyezés szerepelt az általa választott esszékérdések között. A romakérdéshez rendelkezésre álló forrást jól használhatónak találta.

A Kölcsey gimnáziumban összesen 80 fő érettségizett emelt szinten, 97 kölcseys pedig középszintű vizsgát tett. Az iskola emelt szintet választó diákjai közül négyen angolul érettségiztek történelem tantárgyból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!