Hírek

2017.08.04. 17:50

Tovább bővülhet a levendulás Dobriban

DOBRI Második éve foglalkoznak a településen levendula termesztésével, illetve az idén már az eladásra is gondolhatnak.

Korosa Titanilla

A Start-munkaprogram keretében vágott bele az önkormányzat a levendula termesztésbe az egyik képviselő ötlete alapján.

- Jó üzletet csináltunk a levendulával - vezette elő a pozitívumokat Horváth Albin polgármester. - A parkokba is ültettünk, javítja a településképet és nagyon szép lett úgymond a termés is. Tavaly 3500, idén pedig közel 3800 tő virágot ültettünk el. Több önkormányzati területet is felhasználunk erre a célra.

A dobri levendula francia fajta, ez fagytűrőbb, mint például az angol. Igénytelen növénynek tartják, bírja a szárazságot és az esőt is, de mint azt a polgármester elmondta: meghálálja a rendszeres gondoskodást, kapálást, öntözést és a tápoldatok használatát, mert szépen virágzik.

- A termést megpróbáljuk értékesíteni, bár nem könnyű, mert nincs igazán piaca, se felvásárlóközpont - folytatta. - Több drogéria, vagy hasonló üzlet vesz belőle, de érdemesebb a szárított virágszirmot értékesíteni, ezért mi is ebben a formában próbáljuk eladni az idei közel 100 kilogramm termést.

Horváth Albin polgármester mutatja az egyik levendula ültetvényt Fotó: A szerző

Népszerű manapság a levendula, amit főként nyugtató hatású, kellemes illata miatt kedvelnek, a kozmetikai szerek mellett a cukrászati termékekhez is felhasználják.

A polgármester arról is beszélt, hogy ha a térségben épülne egy gyógynövény-, illetve gyümölcsfeldolgozó, ott a levendulát is fel tudnák dolgozni. Abban az esetben bővítenék is az ültetvényt.

- A munkaprogramban 8 főt foglalkoztatunk - tette hozzá Horváth Albin. - A női dolgozók gondozzák a levendulát, a férfiak pedig ugyancsak ennek keretében jelenleg is térkövezést végeznek a temető parkolójában, de korábban a hősi emlékművek előtt és a ravatalozónál is térköves burkolatot, illetve járdát alakítottunk ki. Ide tervezünk még egy tetőt is elhelyezni. Emellett jövő héten a polgármesteri hivatal épületében és a ravatalozóban is sor kerül a nyílászárók cseréjére. Ez a hivatal korábbi felújításakor sajnos már nem fért bele a költségvetésbe, ezért most önerőből valósul meg. Ezután még a fűtés korszerűsítését szeretnénk majd megoldani, illetve a kultúrház tetőszerkezetét lecserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!