Hírek

2015.07.08. 06:09

Tovább folytatódik a központi szúnyoggyérítés

A június 29. és július 5. közötti időszakra tervezett 84 ezer hektár légi kémiai, a 35 ezer hektár földi kémiai és a 3400 hektár biológiai módszerrel történő szúnyoggyérítés lezajlott.

A légi kémiai gyérítés 534 települést, a földi kémiai eljárás pedig 529 települést érintett a központi gyérítési program második hetében. A tervek szerint a központi szúnyoggyérítési program harmadik hetében azaz 2015. július 6-ától további 45 ezer hektár légi kémiai, mintegy 29 ezer hektár földi kémiai és ezer hektár biológiai kezelése fog megvalósulni.

A központi gyérítés második hetében került sor az első héten az időjárás miatt elmaradt kezelések pótlására, így megvalósult Csorna, Győr, Csepel-sziget, Baja, Mohács, a Dráva térsége, valamint a dunaújvárosi és szekszárdi térség permetezése is. Megvalósult Baranya-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar-, Csongrád-, Szabolcs-Szatmár- és Zala-megye kijelölt településeinek a kezelése, továbbá a soproni és a szolnoki térségé is. A szél csak néhol akadályozta a vérszívók számának csökkentését, így a teljes tervezett program szinte egészének végrehajtása megtörtént. Csak néhány olyan település kezelése maradt el elővigyázatosságból, ahol az önkormányzatok nem tudták időben kiértesíteni a méhészeket. Ezeknek a településeknek a kezelését a megfelelő kiértesítést követően a szakemberek bepótolják.

A kezelések hatékonysága szinte mindenhol megfelelő, egyedül a Dráva-parti településeken nem csökken kellő mértékben a szúnyogártalom, mivel a nem kezelt háttérterületekről a vérszívók ismételten betelepülnek. Emiatt a régióban a héten újabb kezelések lesznek.

Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat.

Ezen a héten légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Vas megyében, valamint a szekszárdi térségben. Földi kémiai eljárással végzik a héten Budapest egyes részeinek kezelését, a Dunakanyar, a győri, mosonmagyaróvári és a szolnoki térség kezelését. Légi kémiai eljárással Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú Bihar és Fejér megyében, a Dráva mentén, és Komárom környékén végeznek majd szúnyoggyérítést. Biológiai eljárással a napokban Budapest egyes részein és a Csepel-szigeten csökkentik a vérszívók számát. A heti kivitelezési időpontok az időjárás függvényében azonban változhatnak.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!