Hírek

2017.08.02. 12:06

Miért ugrik mély vízbe, aki nem tud úszni? – Nagy az egyén felelőssége is a tragédiákban

Sok esetben kiderül, hogy úszni nem tudó, vagy ittas ember fulladt a Balatonba. A tragédiák megelőzése érdekében közösségi párbeszédet kezdeményezett a vízimentők vezetője.

Keszey Ágnes

Vízbe fulladt egy 19 éves Szabolcs megyei fiatalember, miután a vízbe ugrott a balatonfüredi mólóról; vízibicikliről esett a vízbe, majd elmerült egy 23 éves lengyel fiatalember a a Balatonszéplak előtti vízterületen, holttestét sötétedés előtt találták meg; és  a szerencsésebb esetek: partra jutni képtelen  gumicsónakosokat, matracon pihenőket mentettek a vízirendőrök – ez csak néhány hír  az elmúlt napokból az MTI és a rendőrség közleményeiből.  S sokszor kiderül: sokan vannak, akik úgy merészkednek vagy éppen ugranak vízbe, hogy nem tudnak úszni, vagy alkoholt fogyasztottak, sokan pedig a viharjelzést is figyelmen kívül hagyják.

Egy úszni nem tudó ember hogyan jut el arra a pontra, hogy mégis vízbe ugrik? Mit kell tennünk közösen ahhoz, hogy az ilyen jellegű tragédiák ne következzenek be? – kérdi Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnöke a közösségi oldalon közzétett írásában. S annak ellenére, hogy számtalanszor foglalkoztak és foglalkoznak a megelőzéssel, önkritikus módon úgy érzi, talán nem elég agresszív a kommunikációjuk, talán nem mindent tesznek meg a tragédiák bekövetkezése ellen. Ám az egyén és a közösség felelősségére is felhívja a figyelmet. Arra kér mindenkit, együtt keressük a választ, hogy miért következnek be a tragédiák és mit kell még tenni ahhoz, hogy ne legyen ilyen magas a vízibalesetek száma?

Bagyó Sándor
Fotó: Molnár Dóra

– Olyan evidenciákat kerülnek el az emberek, nemtől, kortól függetlenül és olyan meggondolatlanságokból következnek be a tragikus események, amelyek után meg kell állni és mindenkinek el kell gondolkoznia  – szögezte le a VMSZ elnöke.

Kérdésekkel idézte fel az elmúlt napok tragédiáit, melyek mindegyike strandokon kívül történt.

–  Legutóbbi egy kikötőben, ahol evidensnek kell lenni, hogy ott nem fürdünk, a szabályozás is erről szól. Itt a kérdés: tudjuk-e, hogy tilos fürödni egy kikötőben? Éjszaka, vagy ittasan, esetleg akármilyen szer befolyása alatt megyünk-e vízbe? Miért nem a kijelölt fürdőhelyekre megyünk? Sokszor egyértelműen tudjuk, utólag is bizonyítottan, hogy az illető nem tudott úszni, de hogyan lehet mélyvízi határát jelző táblán túl kimenni bármilyen eszközzel és beleugrani a vízbe? – sorolta Bagyó Sándor. Számára kérdéses, milyen szintre kell lemenni mindezek tudatosításara, de azért kezdeményezett párbeszédet, mert minden ötletre kíváncsiak.

– Az egész társadalom közönyösen foglalkozik ezzel a témával. A vízibalesetek megelőzésére nincsen kampány. Nem tanítjuk meg kellőképpen a gyerekeinket úszni: itt a szülői felelősségre szeretném felhívni a figyelmet. Mindenki álljon meg és gondolkozzon el, ő mit tesz a tragédiák megelőzéséért, a saját családjában, kisebb környezetében. És aztán kulturáltan vitatkozzunk, mit kell megtenni a közösségnek egymásért- szólt a kezdeményezésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!