Hírek

2017.07.19. 17:05

Halálos balesetet okoztak - Tragikusan végződő figyelmetlenségek

ZALAEGERSZEG - Ez év januárjában, illetve márciusban bekövetkezett halálos közlekedési balesetek miatt emelt vádat az ügyészség két férfi ellen.

Arany Gábor

Január 20-án kora este, a hat óra előtti percekben Nagykanizsán, az Európa Tanács úton a Kalmár út felé tartott személygépkocsijával T. Sándor. Az elsőbbségadás kötelező táblánál a járművel 30 kilométer/óra körüli sebességgel befordult balra kis ívben a Kalmár útra, ám kanyarodás közben nem adott elsőbbséget a neki balról, a Kalmár úton kivilágított kerékpárral érkező, a Vásár út felé tartó asszonynak. Összeütköztek, a biciklis az úttestre esett, 8 napon túl gyógyuló, súlyos  sérüléseket szenvedett. Kórházba került, ám a hosszas kezelése dacára március 23-án életét veszítette.

A vádirat megállapítása szerint az asszony halálát a baleset következtében kialakult keringési és légzési elégtelenség okozta.

A baleset oka pedig részben az volt, hogy a gépjárművezető a kanyarodás megkezdése előtt nem adott elsőbbséget a védett úton közlekedő kerékpárosnak. Másrészt a balra kanyarodást kis ívben és nem a KRESZ előírásai szerint hajtotta végre.

A másik tragikus végű baleset március 15-én reggel háromnegyed nyolc körül a 71-es számú főúton, Balatongyörök térségében következett be. A tapolcai Sz. Péter kisteherautóval Vonyarcvashegy felé tartott a 70 kilométer/órás sebességkorlátozás ellenére 90-100 kilométer/órás tempóval. Utasként a jobb első ülésen az édesanyját szállította, aki nem kapcsolta be a biztonsági övét. A Szépkilátó közelében egy balra ívelő kanyart követően a sofőr napszemüvege alá bogár repült, amit a fiatalember próbált elhessenteni, ám pillanatnyi figyelmetlensége miatt letért járművével a jobb oldali padkára. Nekiütközött az út szélét jelző műanyag oszlopnak. A sofőr ekkor balra kormányozott, a jármű az úttestre visszatérve átváltott a bal oldali forgalmi sávba, emiatt jobbra rántotta a kormányt a sofőr. A tehergépkocsi sodródni kezdett az úttesten, keresztbe fordult, letért a jobb oldali padkán át a vízelvezető árokba, a rézsű falának ütközött, és továbbpördült. A jármű végül a jobb oldalára fordulva állt meg az úttest tengelyére merőlegesen.

A borulás előtti pillanatokban a jobb oldali ülésről az 52 éves asszony az ajtó ablakán át kiesett és a jármű alá szorult, sérüléseibe a helyszínen belehalt. Az ügyészség szerint ha a biztonsági övet az előírásoknak megfelelően használja az utas, akkor nagy valószínűséggel a baleset bekövetkeztekor nem zuhan ki a járműből és nem szenvedi el halálos sérüléseit. A baleset oka pedig az volt, hogy a sofőr figyelmetlenség miatt nem követte az út vonalvezetését, és nem tartotta be a sebességkorlátozást. A halálos sérülések bekövetkeztéhez hozzájárult az utas magatartása is.

A Zala Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit tájékoztatása szerint az egerszegi járási és nyomozó ügyészség a két gépjárművezető ellen halálos közlekedési baleset okozása miatt emelt vádat. Ennek büntetési tartama egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!